در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه ضد عفونی کردن خاک آشنا کنیم. گاهی ممکن است خاک بستر کشت با هر عاملی اعم از بیماری های قارچی، باکتریایی و ویروسی و همچنین پخش شدن بذرهای علف هرز درگیر آلودگی شود. بهترین راه برای حل این مشکل به خصوص برای محیط کشت های بزرگ و گسترده ضد عفونی کردن خاک است. در ادامه با شرح راه های ضد عفونی کردن خاک با ما همراه باشید.

ضد عفونی کردن خاک چیست؟

پاکیزه و استریل بودن خاک برای برداشت یک محصول ایده آل لازم است. به خصوص در دوره های قلمه زنی و جوانه زنی بذرها استریل بودن خاک از اهمیت دوچندان برخوردار است. تهیه مجدد خاک علاوه بر هزینه زا بودن، می تواند برای پرورش دهنده ایجاد زحمت و دردسر نماید. بنابراین در سال های اخیر پرورش دهندگان گل و گیاه به روش ضد عفونی کردن خاک روی آورده اند. در این شیوه با استفاده از روش های متفاوت، انواع آلودگی های خاک نابود می شوند. در ادامه با شرح نحوه ضد عفونی کردن خاک با ما همراه باشید.

خاک و بستر کشت

برای خرید خاک و بستر کشت می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

نحوه ضد عفونی کردن خاک

به طور کلی دو روش برای ضد عفونی کردن خاک وجود دارد:
• روش شیمیایی
• روش حرارتی

نحوه ضد عفونی کردن خاک با روش شیمیایی

از روش ضد عفونی کردن خاک با مواد شیمیایی بیشتر در گلخانه های بزرگ و بسترهای کشت گسترده استفاده می شود. این امر دو علت دارد؛ اول آنکه استفاده از این مواد شیمیایی در محیط های کوچک مانند آپارتمان ممکن است سلامت فرد را به خطر اندازد. علت دوم نیز این است که هزینه های روش شیمیایی نسبت به روش های دیگر بیشتر است. البته ضد عفونی کردن خاک به روش شیمیایی معایبی نیز دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
1. همانطور که پیشتر اشاره شد مواد شیمیایی مورد استفاده در ضد عفونی کردن خاک می تواند برای فردی که ضد عفونی را انجام می دهد و افراد نزدیک به او خطرآفرین باشد.
2. دامنه عملکرد مواد شیمیایی محدود است. یعنی هر ماده شیمیایی مختص از بین بردن یک عامل آلودگی می باشد.
3. پس از اضافه کردن مواد شیمیایی به خاک باید یه دوره به خاک استراحت داد یا اصطلاحا آن را قرنطینه کرد تا عامل آلودگی به طور کامل از بین برود.
4. پیش از کاشت مجدد گیاه در خاک می بایست خاک را به طور کامل از مواد شیمیایی پاکسازی کرد، در صورت کوتاهی در انجام این کار مواد شیمیایی به ریشه های گیاه نفوذ کرده و علاوه بر حیات گیاه، سلامتی انسان را نیز به خطر می اندازد.

نحوه ضد عفونی کردن خاک با روش حرارت

ضد عفونی کردن خاک از طریق حرارت با روش های متعددی از جمله بخار آب، حرارت مستقیم و حرارت خشک انجام می شود و هر مرحله از گرما می تواند یکی از عوامل آلودگی خاک را از بین ببرد. حداکثر زمانی که که برای حرارت دادن خاک توصیه می شوند حدودا ۳۰ دقیقه است. در ادامه شرح می دهیم که هر دمایی مناسب از بین بردن کدام منشا بیماری است.
1. ایجاد حرارت تا دمای ۴۸ درجه می تواند برخی قارچ ها به ویژه قارچ های آبکی را از بین ببرد.
2. با دمای ۶۰ درجه بیماری های قارچی، عوامل ویروسی و باکتریایی و همچنین موجوداتی مانند هزارپاها، کرم ها و حلزون های بی صدف نابود می شوند.
3. با حرارت دادن به خاک تا دمای ۷۱ درجه انواع باکتری های بیماری زا و حشرات داخل ساختار خاک از بین می روند.
4. در دمای ۸۰ درجه برخی از بذرهای علف های هرز از بین خواهند رفت.
5. با ایجاد حرارت تا دمای ۱۰۰ درجه برای خاک تمامی گیاهان مقاوم در برابر گرما و همه علف های هرز و بذر آنها نابود خواهند شد.
البته استریل و ضد عفونی کردن خاک ممکن است بعضی میکروارگانیسم های مفید خاک را نیز از بین ببرد یا حداقل میزان آنها را کاهش دهد. توجه داشته باشید که حرارت دادن بیش از اندازه به خاک می تواند باعث نمک خاک یا احتمال سمی شدن خاک را افزایش دهد.

خاک کاکتوس گلستان حجم 2 لیتری

برای خرید خاک کاکتوس گلستان حجم 2 لیتری می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

راه های حرارت دادن خاک در خانه

همانطور که گفتیم راه های متعددی برای ضد عفونی کردن خاک از طریق حرارت وجود دارد که با انتخاب هرکدام به برخی از لوازم اعم از قابلمه، دماسنج، کیسه پلاستیکی، کیسه های زیپ دار و فویل آلومینیومی نیاز داریم. حالا رایج ترین روش های حرارت دادن خاک در خانه را با یکدیگر مرور می کنیم:

نحوه ضد عفونی کردن خاک با فر خانگی

ظرفی برای خاک که ضد حرارت بوده و مناسب فر باشد انتخاب کنید. خاک را داخل ظرف بریزید و با مقداری آب، آن را مرطوب کنید. وجود آب برای آنکه موقع خارج کردن خاک از فر بخار ایجاد شود ضروری است. اما دقت کنید که آب پاشی بیش از اندازه فرایند استریل کردن خاک را کند می کند. دما فر را روی صد درجه تنظیم کنید، روی ظرف را با ورقه آلومینیومی بپوشانید و آن را داخل فر قرار دهید. از زمانی که دمای داخلی خاک به 80 درجه رسید، تا 30 دقیقه آن را داخل فر باقی بگذارید و چند بار آن را زیر و رو کنید تا حرارت یکسان پخش شود و خاک اصطلاحا پخت کند. این فرایند ممکن است بوی بدی ایجاد کند. بعد از این مدت فر را خاموش کنید و خاک را بیرون بیاورید تا در دمای محیط سرد و خنک شود. می توانید خاک را در مکانی تمیز قرار دهید تا ظرف مدت دو ماه میکروارگانیسم های مفید خاک که در اثر حرارت از بین رفته اند، دوباره تکثیر شوند.

نحوه ضد عفونی کردن خاک با مایکرویو

برای پرورش دهندگان خانگی گل و گیاه یکی از راه های مناسب برای ضد عفونی کردن خاک استفاده از مایکرویو است. برای این کار ابتدا اطمینان حاصل کنید که هیچ فلزی داخل خاک وجود نداشته باشد و در مرحله بعدی خاک را کمی مرطوب کنید و سپس آن را داخل یک کیسه زیپ دار بریزید و داخل مایکرویو قرار دهید. دقت کنید که درب پلاستیک باز بماند. مایکرو را روشن کنید به دمای 80 تا 100 درجه برسد. در انتها کیسه را خارج کنید، در کیسه را ببندید و آن را در مکانی قرار دهید تا خنک شود.

نحوه ضد عفونی کردن با کیسه گرم

برای انجام این کار ابتدا یک کیسه گرم تهیه کنید. خاک را کمی مرطوب کنید و داخل کیسه بریزید. چند سوراخ کوچک روی کیسه ایجاد کرده و کیسه را روی یک ماهیتابه گرم بگذارید و اجازه دهید تا حرارت خاک زیاد شود. سوراخ های روی کیسه علاوه بر کاهش فشار، بخار خاک مرطوب را نیز خارج می کند. دمای خاک را به وسیله دماسنج اندازه گیری کنید. تلاش کنید دمای خاک بالاتر از 80 درجه نرود تا مواد موجود در ساختار خاک سمی نشود.

نحوه ضد عفونی کردن خاک با بخار آب

برای این روش ابتدا ظرفی را که حاوی آب است روی گاز گذارید. پایه ای داخل آن گذاشته و ظرف ضدگرمای پر از خاک را روی پایه قرار دهید. روی ظرف های خاک را با فویل بپوشانید و علاوه بر آن درپوشی روی ظرف آب بگذارید تا بخار آب خارج نشود. بعد از جوش آمدن آب، 30 دقیقه صبر کنید. ظرف خاک دارای ورقه آلومینیوم از منبع جرارت دور کنید تا خنک شود. هرگاه قصد استفاده از خاک را داشتید فویل را بردارید.

نتیجه گیری

در این مطلب تلاش کردیم تا شما را به طور کامل با نحوه ضد عفونی کردن خاک آشنا کنیم. شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه با متخصصین تهران گرولایت تماس بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: