هوشمند سازی گلخانه



هوشمند سازی گلخانه یکی از بهترین راه ها برای بهبود عملکرد گلخانه است. اولین سازه های گلخانه مربوط به صدها سال پیش است و امروزه با پیشرفت تکنولوژی ظاهر و تجهیزات گلخانه ها به کلی تغییر کرده است. با این وجود عملکرد و هدف اصلی همچنان یکسان است. این هدف چیزی نیست جز ایجاد شرایط ایده آل برای دوام بیشتر گیاهان و افزایش محصول.

هوشمند سازی گلخانه چیست؟

هوشمند سازی گلخانه به معنای تعبیه و استفاده از سیستم های کامپیوتری و هوشمند برای نظارت و کنترل عواملی مانند آبیاری، تنظیم دما و رطوبت، شدت نور و تهویه است.
با هوشمند سازی گلخانه نیاز به نیروی انسانی کاهش یافته و امکان مدیریت از راه دور فراهم می شود. این تجهیزات به طور 24 ساعته شرایط گلخانه را به صورت داده ذخیره می کنند و این اطلاعات را به دستگاه های کنترل کننده ارسال می کنند تا گلخانه دار اقدامات لازم را انجام دهد.

هزینه هوشمند سازی گلخانه

هزینه هوشمند سازی گلخانه یک رقم ثابت و از پیش تعیین شده نیست و عوامل زیادی در تعیین میزان هزینه ها تاثیرگذارند. یکی از این عوامل متراژ گلخانه است، طبیعتا هرچه گلخانه بزرگ تر باشد هزینه تعبیه تجهیزات هوشمند سازی نیز بیشتر خواهد بود.
یکی دیگر از عواملی که بر تعیین هزینه هوشمند سازی گلخانه تاثیر گذار است، شرایط اقلیمی گلخانه است. مثلا اگر دریافت نور گلخانه کم باشد، تعبیه سیستم نور مصنوعی با استفاده از لامپ های رشد گیاه ضروری است.

مراحل هوشمند سازی گلخانه

برای اجرای کامل مراحل هوشمند سازی گلخانه باید تمامی عوامل تاثیرگذار بر رشد گیاهان به سیستم هوشمند متصل شوند. در ادامه به موارد اساسی در مراحل هوشمند سازی گلخانه اشاره می کنیم.

آبیاری
آبیاری یکی از مهم ترین عوامل رشد گیاه است. بنابراین یکی از اصلی ترین مراحل هوشمند سازی گلخانه ایجاد یک سیستم هوشمند برای آبیاری است تا در مواقع لزوم اقدامات لازم را انجام دهد.

تهویه
تهویه مناسب هوای گلخانه نقش مهمی در بهبود عملکرد گیاهان دارد. به علاوه عدم ایجاد تهویه می تواند منجر به شیوع  بیماری ها و آفات در بین گیاهان گلخانه شود. با هوشمند سازی تهویه، گلخانه شما همیشه از هوای خوب و تازه بهره مند خواهد شد.

رطوبت
حفظ رطوبت کافی در محیط گلخانه یکی از امور ضروری است. خشک شدن فضا باعث پژمردگی گیاهان و در مقابل افزایش بیش از اندازه رطوبت، گلخانه را در معرض ایجاد انواع بیماری ها به خصوص بیماری های قارچی قرار می دهد.
با توجه به تغییرات دمایی، رطوبت گلخانه باید همواره در محدوده ۶۰ تا ۷۵ درصد باقی بماند، در نتیجه تعبیه یک دستگاه کنترل گر رطوبت از ضروریات مراحل هوشمند سازی گلخانه است.

سیستم گرمایشی و سرمایشی

تغییرات دما در محیط خارجی گلخانه نباید باعث افزایش یا کاهش شدید دمای گلخانه شود، این کار باعث ایجاد شوک در گیاهان و پژمردگی آنها خواهد شد.
بنابراین تعبیه سیستم های گرمایشی برای فصول سرد و سیستم های خنک کننده برای روزهای داغ تابستان از الزامات هر گلخانه است. هوشمند سازی این سیستم ها به شما کمک میکند که همواره دمای داخلی گلخانه را در محدوده معینی نگه دارید تا گیاهانی شاداب داشته باشید.

لیست دستگاه های هوشمند سازی

حالا که با مراحل هوشمند سازی گلخانه به طور مختصر اشنا شدیم، نوبت به معرفی دستگاه های هوشمند سازی رسیده است. وظیفه اصلی این دستگاه ها ثبت اطلاعات درباره شرایط گیاهان و گلخانه است، اطلاعات ثبت شده در پردازشگر مرکزی به گوشی یا لپ تاپی که نرم افزارهای کنترل گر روی آنها نصب شده ارسال می گردد. به این ترتیب گلخانه دار می تواند حتی از راه دور اقدامات لازم برای نگهداری از گیاهان را با چند کلیک ساده انجام دهد.

دستگاه هوشمند آبیاری
ابتدا باید مه پاش های خودکار برای آبیاری در مکان های مناسب نصب شوند، اب باید به طور یکسان و کافی به تمامی گیاهان برسد. مرحله بعدی نصب رطوبت سنج برای خاک گیاه است. در نهایت هرگاه رطوبت سنج هوشمند تشخیص دهد خاک خشک شده است، مه پاش ها به طور خودکار و بدون نیاز به دخالت نیروی انسانی اقدام به آبیاری می نمایند.

دستگاه هوشمند رطوبت
این سنسور همواره بر میزان رطوبت فضای گلخانه نظارت می کند و هرگاه رطوبت از میزان تعیین شده کمتر یا بیشتر شود با ایجاد هشدار روی دستگاه گیرنده، گلخانه دار را باخبر خواهد کرد.

دستگاه هوشمند تنظیم دما
برای تنظیم دما از ترموستات هوشمند استفاده می شود. با نصب چند ترموستات در مکان‌های مختلف گلخانه دمای داخلی گلخانه به طور دقیق پایش می شود. ترموستات ها به سیستم مرکزی متصلند و در صورت تغییر دما ضمن هشدار به صاحب کشت، بسته به نوع سیستم اقدام به فعال کردن تجهیزات گرمایشی یا سرمایشی می نمایند‌.

دستگاه هوشمند تنظیم نور
هوشمند سازی سیستم روشنایی گلخانه به دو روش به شما کمک می کند. در روش اول به واسطه کنترل از راه دور می توانید با ایجاد سایه مصنوعی میزان نور دریافتی از خورشید را کاهش دهید. در روش دوم در صورت استفاده از لامپ های رشد گیاه به آسانی می توانید میزان نور و زمان روشن و خاموش کردن لامپ های رشد گیاه را کنترل کنید.

دستگاه هوشمند تشخیص گاز
این سنسور نیز یکی از دستگاه های هوشمند سازی گلخانه است که نصب آن ایمنی گلخانه شما را افزایش می دهد. وظیفه سنسورها تشخیص میزان گاز کربن دی اکسید و سایر گازهاست و در صورت غلظت بیش از اندازه گاز با ارسال هشدار برای گلخانه دار احتمال وجود خطر را نشان می دهد.

تاثیر گلخانه هوشمند بر کشاورزی

همانطور که پیشتر اشاره کردیم هدف از کشاورزی ایجاد شرایط ایده آل برای رشد بهتر گیاه است. یکی از اصلی ترین معایب کشاورزی سنتی تاثیر بسیار پررنگ عوامل خارجی بر کشت است. از تغییرات آب و هوایی گرفته تا حمله آفات و شیوع بیماری های گیاهی.
کشت گلخانه ای می تواند تا حد قابل توجهی تاثیر این عوامل را کاهش دهد اما هوشمند سازی گلخانه توانسته فرایند پرورش گیاه را به مرحله بسیار بالاتری ارتقا دهد. از اصلی ترین تاثیرات هوشمند سازی گلخانه بر کشاورزی می توان به افزایش کیفیت محصولات و رشد بهتر گیاهان اشاره نمود.

مزایای کنترل هوشمند گلخانه

هوشمند سازی گلخانه مزایای فراوانی دارد که در ادامه به اختصار به آنها اشاره می کنیم.

نظارت و کنترل از راه دور
با استفاده از تجهیزات هوشمند در گلخانه می توان تمامی علائم و تغییرات را به راحتی و از هر نقطه ای تنها با دسترسی به اینترنت زیر نظر داشت. تمامی عوامل موثر بر رشد از جمله نور، کوددهی، آبیاری، دما و رطوبت تحت نظارت شما خواهند بود و هر زمان بخواهید می توانید تغییرات لازم را اعمال کنید.

قابلیت تنظیم تجهیزات بر اساس شرایط پیش بینی شده
این ویژگی به این معناست که مثلا شما در سیستم آبیاری ثبت می‌کنید در صورتی که دما از حدی بالاتر رفت شیوه آبیاری تغییر پیدا کند، و یا به رطوبت سنج برنامه ای می دهید که در صورت تغییرات دمایی میزان رطوبت نیز تغییر کند.

کاهش هزینه نیروی انسانی
از دیگر مزایای هوشمند سازی گلخانه این است که نیاز به استخدام کارگر را کاهش می دهد‌. چراکه بدون نیاز به دخالت نیروی انسانی تجهیزات هوشمند تمامی موارد را بررسی کرده و تنظیمات مورد نیاز را انجام می دهند.

قابلیت برنامه ریزی
این ویژگی یکی از بهترین مزیت های هوشمند سازی گلخانه است. شما می توانید برنامه های مورد نظر خود را از جمله تعیین زمان و میزان آبیاری و سایر موارد را در سیستم مرکزی وارد کنید. تجهیزات هوشمند بدون نیاز به دخالت شما به طور خودکار تمامی کارها را انجام خواهند داد.