تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک
سیستم هیدروپونیک RDWC (گردش آب) استاندارد 8 سطله لوله 90 میلی متر
سیستم ایروپونیک استوانه ای
سیستم هیدروپونیک NFT لوله ای
سیستم قلمه گیری هیدروپونیک 9 گلدان
سیستم ایروپونیک عمودی 80 گلدان
سیستم کشت هیدروپونیک عمودی سایز 1*2 مدل GW2
سیستم کشت هیدروپونیک عمودی سایز 1*1 مدل GW1
سیستم کشت هیدروپونیک طبقاتی بهمراه لامپ رشد گیاه آفتابی مدل YL4
سیستم کشت هیدروپونیک طبقاتی بهمراه لامپ رشد گیاه مهتابی مدل WL4
سیستم قلمه گیری هیدروپونیک 24 گلدان مدل F24
سیستم ایروپونیک 10 سطله
سیستم ایروپونیک 2 سطله
تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک
تجهیزات هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک یا آب کشت، به کشت گیاهان در بستر آب و بدون به کارگیری خاک گفته می شود، در این روش کشت نشا گیاهان داخل گلدان های پر تخلخل هیدروپونیک قرار می گیرند و در صورت لزوم برای استوار ماندن ساقه و جلوگیری از کج شدن آن در گلدان، اطراف ریشه را با پرلیت یا دانه های لیکا پر کرده و سپس همه ریشه یا قسمتی از آن داخل آب همراه با مواد غذایی محلول قرار میگیرد و گیاه به طور پیوسته طبق جیره غذایی مشخص شده متشکل از کود هیدروپونیک رشد رویشی، ریشه دهی و گلدهی و ثمردهی تغذیه می شود.
کشت هیدروپونیک دارای روش های مختلفی همچون کشت جزر و مدی، کشت شناوری، چند جریانی و... می باشد که بسته به فضای دسترسی برای گیاهان و تعداد گیاه کشت شده در واحد سطح می توان روش مناسب را انتخاب کرد.
سیستم هیدروپونیک
سیستم هیدروپونیک در ساده ترین شکل ممکن تشکیل شده است از پمپ های هوادهی آب، پمپ های جریان دهی آب، گلدان های کشت نشا هیدروپونیک، تایمر های آبیاری هیدروپونیک و سطل های تعلیق ریشه و ممکن است بسته به شیوه اجرایی کشت هیدروپونیک، این تجهیزات تغییر کنند، اصولاً سیستم گلخانه های هیدروپونیک، توسط مهندس اجرایی سیستم در ابتدا طراحی و تعریف می شود و پس از آن خرید تجهیزات گلخانه هیدروپونیک انجام می شود.
محاسبات پمپ هیدروپونیک
در سیستم گلخانه هیدروپونیک، تعداد پمپ های هوادهی در آب و تعداد پمپ های جریان دهی آب باید به طور دقیق و متناسب با مساحت زیر سطح کشت گیاه و متراژ لوله ها، حجم آب در جریان و... پس از محاسبات دقیق، به دست آید تا در وحله اول هزینه های مربوط به خرید پمپ آب و پمپ هوا مدیریت شود و در وحله دوم سیستمی که در نهایت ایجاد می شود کارایی کافی را داشته باشد.
گلخانه های هیدروپونیک علوفه دام
گلخانه های هیدروپونیک در ابتدا صرفا برای مناطقی که دارای آب و هوا و زمین کشت نامساعد بودند، مورد استفاده قرار می گرفتند اما امروزه با توجه به مزیت های فراوان این شیوه کشت، در بسیاری از نقاط جهان اجرا می شوند.
گلخانه های هیدروپونیک علوفه دام یکی از پرشمار ترین گلخانه های هیدروپونیک در سرتاسر جهان محسوب می شوند که به سبب بازدهی بالا علوفه تولید شده در این روش بر پروار آوری و میزان شیر تولید شده توسط دام روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
تجهیزات گلخانه هیدروپونیک علوفه، در مقایسه با کشت فلفل دلمه ای یا گوجه فرنگی در بستر هیدروپونیک، در صورت طراحی صحیح مهندس طراح سیستم میتواند کمتر و کم هزینه تر باشد و در مقابل بازدهی تولید علوفه، موادغذایی موجود در علوفه و تاثیر تغذیه دام با آن، به میزان چشم گیری بیشتر از علوفه تولید شده در بستر کشت خاکی و ژئوپونیک خواهد بود، همچنین علوفه تولید شده در این سیستم از آب بیشتر ،مواد غذایی کامل تر و عاری از آلودگی های کشت در فضای باز خواهد بود.
کشت هیدروپونیک در گروباکس
کشت هیدروپونیک، به سبب صرفه جویی بسیار مناسب در مصرف آب، امکان کشت طبقه ای و افزایش تراکم گیاهان کشت شده در واحد سطح، آفات و بیماری های کمتر، تولید محصولات شاداب و باکیفیت و... شیوه کشت بسیار مناسبی برای اتاق کشت گیاه و چادر های رشد گیاه می باشد که با طراحی صحیح سیستم میتوان چندین سال از آن در جهت تولید محصولات استفاده کرد.
همانطور که در بالا اشاره شده انتخاب تعداد و توان پمپ هیدروپونیک (پمپ های هوادهی آب _ پمپ های جریان دهنده آب) نیازمند محاسبات دقیق و علمی می باشد زیرا در صورت ناکافی بودن توان پمپ، سیستم کارایی مطلوب خود را نخواهد داشت و از طرفی در صورت وجود توان مازاد در پمپ، هزینه های تجهیزاتی مازاد به کاربران تحمیل خواهد شد، از طرفی در یک گروباکس با توجه به ابعاد کم به نسبت یک گلخانه هیدروپونیک، هزینه طراحی سیستم بسیار زیاد خواهد بود، لذا مناسب ترین اقدام برای ایجاد یک اتاق رشد گیاه هیدروپونیک خرید باکس هیدروپونیک خواهد بود.
باکس هیدروپونیک، یک سیستم ایروپونیک کامل متشکل از تعدادی گلدان هیدروپونیک، پمپ آب و پمپ هوا می باشد، که محاسبات دقیق آن انجام شده و به صورت یک پک کامل در اختیار کاربران قرار می گیرد و بسته به ظرفیت گروباکس تعداد گلدان سیستم قابل تغییر می باشد و متناسب با آن توان پمپ ها نیز تغییر خواهد کرد.
تا چند سال پیش کاشت گیاهان بدون نیاز به خاک، با کمترین هزینه، کمترین نیروی کار و بدون نیاز به سموم دفع آفات، آرزوی کشاورزانی بود که در مناطقی با خاکغیر مستعد برای رشد گیاه زندگی می کردند و یا قصد داشتن به هر نحوی که شده در هزینه های کاشت گیاهان صرفه جویی کنند و در نهایت محصولاتی سالم و فاقد عناصر شیمیایی تحویل مصرف کنندگان دهند. با ظهور کشت هیدروپونیک، این ها دیگر آرزو نیستند بلکه اهدافی هستند که کشاورزان هوشمند و گلخانه داران دنبال می کنند. مزایای کشت هیدروپونیک به قدری زیاد است که اغلب کشاورزان به پیاده سازی این سیستم تمایل پیدا کرده اند. حتی افرادی که در منزل از گیاهان مراقبت می کنند و تمایل به کاشت سبزیجات با کمترین هزینه دارند نیز با تدابیری خاص می توانند کشت هیدروپونیک را در منزل پیاده سازی کنند. اما روش این کشت چگونه است؟ با ما همراه باشید تا متوجه شوید.
کشت هیدروپونیک چند نوع دارد؟
هیدروپونیک نوعی کشت گلخانه ای است که متداول ترین روش های آن در زیر عنوان شده است:
⦁ روش آب کشت
این روش که هزینه ی آن بسیار کم است قابل پیاده سازی در منزل می باشد. در این روش شما بایستی یک محفظه ترجیحا مکعبی شکل را آماده سازی کنید و درون محفظه را از آب پر نمایید. سپس مقدار مشخصی از محلول مغذی برای رشد گیاه را درون آب بریزید. شما باید سعی کنید تا ریشه ی گیاهان را درون این محلول ایجاد شده معلق نگه دارید و شرایط را برای رشد گیاه فراهم کنید. همانطور که می بینید در این روش خبری از خاکنیست. شما در روش آب کشت می توانید در مقدار 20 لیتر آب، حدود 5 الی 6 گیاه را نگهداری کنید.
⦁ روش چند جریانی
این روش کشت هیدروپونیک نسبت به روش قبلی هزینه ی بیشتری دارد و طی نمودن مراحل آن کمی سخت تر می باشد. در این روش به جای استفاده از محفظه از یک سینی کشت استفاده می شود و رشد گیاه کاملا به قدرت جذب ریشه های آن بستگی دارد. در واقع اینکه ریشه ی گیاه تا چه میزان می تواند مواد مغذی را از سینی کشت جذب کند مهم است. از آنجایی که سینی کشت دارای سطح گسترده ای می باشد و محلول داخل آن ممکن است سریعتر تبخیر شود باید از یک تایمر جهت کنترل سطح محلول موجود در سینی استفاده شود. خوبی این روش این است که گیاهان زیادی را می توان همزمان پرورش داد.
⦁ روش جذر و مدی
این روش دارای هزینه ی کمی می باشد و تقریبا ترکیبی از دو روش قبلی است. در این روش کشت هیدروپونیک، از سینی کشت و محفظه به طور همزمان استفاده می شود. به این صورت که سینی کشت در بالای محفظه قرار داده می شود و با لوله ای به آن متصل می گردد. نیازی به تایمر نیست چرا که پمپ آب، محلول مغذی را از محفظه به سینی کشت هدایت می کند.
مزایای کشت هیدروپونیک چیست؟
⦁ صرفه جویی در مصرف آب؛ بالاخص در شهرهایی که با بحران کم آبی روبرو می باشند.
⦁ از بین بردن آفات، قارچ ها و علف های هرزی که در خاک های آلوده رشد می کنند.
⦁ عدم نیاز به آفت کش و سموم شیمیایی که نه تنها موجب آلوده شدن محصولات و خاکمی شوند بلکه هزینه های جانبی زیادی روی دست گلخانه داران می گذارند.
⦁ نیاز به حجم بالایی از خاکبرای کشت وجود ندارد، حتی در مواردی میتوان بدون نیاز به خاک، کشت هیدروپونیک را صورت داد.
⦁ به بار آوردن محصولات کشاورزی در مناطقی که امکان رشد و پرورش گیاهان به صورت طبیعی وجود ندارد.
نتیجه گیری
با بررسی اجمالی کشت هیدروپونیک ممکن است تصور کنید که راه پیاده سازی این نوع کشت بسیار ساده می باشد و کاری ندارد در حالی که کشت هیدروپونیک هم مانند سایر کشت های گلخانه ای نیاز به تخصص، مهارت و دانش در حوزه ی پرورش گیاهان دارد. بنابراین بایستی از نیروی کار ماهر در این راستا کمک بگیرید.
سیستم کشت ایروپونیک
سیستم کشت ایروپونیک یا هوا کشت نیز همانند سیستم کشت هیدروپونیک، یک سیستم کشت بدون خاک محسوب می شود و تفاوتش با سیستم کشت هیدروپونیک در این است که در این روش ریشه گیاهان با محلول غذایی و آب هیچ تماسی نخواهد داشت و به صورت معلق در فضای مرکز گلدان ایروپونیک قرار گرفته است و آب و محلول غذایی به صورت پودر شده توسط نازل های پمپ مه پاش به ریشه ها اسپری می شود لذا نرخ دسترسی ریشه به اکسیژن در این روش بیشتر بوده و بر همین اساس کلمه ایروپونیک به معنای فعالیت در هوا به این کشت اختصاص داده شده است .
سیستم هواکشت یکی از مطلوب ترین سیستم ها برای ریشه دار کردن اندام غیر جنسی و بافت های رویشی گیاهان می باشد و از آنجایی که فضای کمی را اشغال می کند و امکان کشت به صورت افقی نیز برای آن وجود دارد، از محبوب ترین شیوه های کشت در چادر های رشد گیاهی و اتاق های کشت گیاه است.
این سیستم کشت برای اولین بار در سال ۱۹۷۶ و این گونه تعریف شد که ریشه گیاه به طور مداوم یا غیر مداوم در محیطی که اشباع از قطرات ریز محلول غذایی است قرار می گیرد و متناسب با نیاز خود به صورت کاملا آزاد و انتخابی جذب مواد مورد نیاز خود را انجام می دهد.
در این سیستم کشت، به منظور جلوگیری از رشد قارچ ها و باکتری ها و جلبک ها، جداره های ظرف کشت حتما باید تیره و آنتی یو وی باشد تا از ایجاد آلودگی ها و بیماری های ریشه جلوگیری شود، برهمین اساس در این روش نیاز به قارچ کش ها و سموم و آفت کش ها به حداقل میزان ممکن خواهد رسید.
انواع سیستم های ایروپونیک
ایروپونیک کم فشار (LPA)
این شیوه کشت به آسانی قابلیت طراحی و تولید دارد اما به سبب پایین بودن فشار آب در هنگام عبور از نازل های مه پاش ، پودر شدن آب و اتمایز شدن آب به طور کامل انجام نمیشود به همین جهت برای کشت های مطالعاتی و پژوهشی و تخصصی کارآمد نمی باشد.
کشت ایروپونیک فشار بالا (HPA)
این روش برای اولین بار توسط ناسا توسعه پیدا کرده است و به عنوان کارآمد ترین شیوه کشت گیاهی تا عصر حاضر معرفی گردیده است .
در این روش به سبب فشار بالای آب خروجی از نازل های مه پاش، آب کاملا اتمایز شده و به قطرات بسیار ریز در ابعاد ۵۰ میکرون یا کوچک تر در محیط انتشار پیدا میکند که باعث پراکندگی یکنواخت جرم در محیط اطراف ریشه و رشد همه جانبه ریشه در سیستم کشت خواهد شد، به همین دلیل پربازده ترین سیستم کشت گیاه محسوب می شود.
خرید تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک
مجموعه تهران گرولایت با دارا بودن تیم متخصص و حرفه ای در ارائه ی انواع تجهیزات گلخانه ای، آماده ی خدمات رسانی به شما در زمینه ی مشاوره و فروش تجهیزات لازم برای کشت هیدروپونیک و ایروپونیک می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: