خاک به لایههای سست و سطحی کره زمین گفته می شود و محل زندگی بسیاری از موجودات زنده است. خاک انواع مختلفی دارد که هرکدام دارای ویژگیهای مخصوصی هستند. در ادامه به معرفی انواع مدلهای خاک می پردازیم.
خاک چیست؟
یکی از بهترین تعاریفی که می توان برای خاک ارائه کرد این است که خاک ترکیبی از مواد آلی و معدنی و میکروارگانیسم هاست که در اثر هوازدگی، تخریب سنگها و یا حفاری بوجود آمده است. با وجود روش های جدید برای کشت مانند هیدروپونیک و ایروپونیک، خاک همچنان اصلی ترین بستر برای کشاورزی و پرورش گیاه است.
برای خرید خاک و بستر کشت می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
انواع خاک
خاک ها بر اساس مواد تشکیل دهنده، اندازه ذرات و بافت به انواع مختلفی تقسیم می شوند:
خاک شنی: خاک شنی یا ماسه ای از ذرات ریز سنگ هواساز با قطر 06/0 تا 2 میلی متر تشکیل شده و یکی از فقیرترین انواع خاک است. چراکه علاوه بر نداشتن مواد مغذی، توانایی آن در نگه داشتن آب بسیار پایین است. از همین رو غالبا این نوع خاک برای کاشت گیاه مناسب نمی باشد. البته با اضافه کردن مقادیری خاک رس می توان ظرفیت نگهداری آب در خاک شنی و ماسه ای را بالا برد.
خاک سیلت: ته نشین شدن رسوبات مواد آلی و رسوبات آب و یخ باعث تشکیل شدن خاک سیلت می شود. ذرات خاک سیلت دارای ابعاد 002/0 تا 063/0 میلی متر می باشند. از نظر اندازه می توان گفت خاک سیلتی بین خاک شنی و خاک رسی قرار می گیرد، بافت خاک های سیلتی نرم تر و لطیف تر از خاک شنی است و ظرفیت بالاتری در نگهداری آب دارد. کاربرد اصلی این خاک در نگهداری از انواع گیاهان آپارتمانی است. بسته به میزان ناخالصی هایی که در این خاک وجود دارد آن را با نام های خاک سیلتی شنی یا خاک سیلتی رسی نیز می شناسند.
خاک لومی: می توان گفت خاک لومی مخلوطی از شن و ماسه و گل و لای یکدست با بافتی ریز و مرطوب است. خاک لومی یکی از پرکاربردترین خاک ها برای کاشت سبزیجات و گیاهان آپارتمانی است. برای نتیجه گیری بهتر باید این خاک را با ورمی کمپوست ترکیب کرد. یکی از مزایای استفاده از خاک لومی بهبود دسترسی به مواد غذایی و آب توسط ریشه گیاه است.
خاک رس: خاک رس ذراتی با ابعاد 002/0 یا کوچکتر داشته و ساختاری بسیار فشرده دارد به همین دلیل زهکشی آن ضعیف است. خاک رس خاکی گلوله ای، مرطوب و چسبناک است که پس از خشک شدن بسیار سفت می شود. در صورتی که بتوان میزان زهکشی خاک رس را افزایش داد، این خاک می تواند بستری فوق العاده برای رشد گیاه باشد چراکه از نظر مواد مغذی بسیار غنی است. درختان میوه و درختان زینتی در خاک رسی رشد مناسبی خواهند داشت.
خاک تورب: خاک تورب که اکثرا آن را با نام پیت ماس می شناسیم یکی از بهترین انتخابها برای گیاهان آپارتمانی بوده و بقایای نوعی جلبک و خزه و در واقع مواد فیبری مرده است. ترکیب کردن پیت ماس با خاک های دیگر می تواند باعث افزایش مواد مغذی و بهبود تنفس در آن خاک ها شود. اضافه کردن پیت ماس به خاک رسی باعث بهبود زهکشی و سبک شدن خاک و اضافه کردن آن به خاک شنی موجب افزایش حاصلخیزی و افزایش ظرفیت نگهداری آب می شود.
خاک اسکلتی: خاک های اسکلتی، خاک هایی هستند که بیش از 70 درصد آنها از ذراتی که بیش از 2 میلی متر اندازه دارند تشکیل شده اند. این خاک ها همیشه خشک هستند زیرا آب را به مقدار زیاد از خود عبور می دهند. به همین علت خاک اسکلتی برای کشت گیاه و کشاورزی نامناسب است.
خاک گچی: ذرات خاک های گچی ابعادی بزرگتر از سایر خاک ها دارد و تقریبا می توان گفت خاکی سنگی است. پی اچ این خاک بالاتر از 7 بوده و محیطی قلیایی و مناسب برای کشت گیاهانی است که با بستر قلیایی همخوانی داشته باشند. البته با اضافه کردن برخی مواد مغذی و عناصر می توان پی اچ خاک های گچی را کاهش داد. این خاک ها از زهکشی خوبی برخوردار بوده و همچنین بستر مناسبی برای کشت سبزیجاتی مانند اسفناج، چغندر و ذرت هستند.
تشخیص نوع خاک
برای دانستن نوع خاک می توان از تست های آزمایشگاهی استفاده کرد اما روشهای زیر نیز می تواند راه مناسبی برای تشخیص مدل خاک باشد.
فشردن خاک: کمی از خاک را در دست گرفته و بفشارید اگر خاک حالتی اسفنجی داشت پیت ماس است، اگر ریزش و خرد شدن آن را در دست خود ببینید خاک شنی بوده و اگر نرم و چسبناک باشد و بعد از رها کردن سالم باقی بماند خاک، خاک رس است. خاک لومی نیز بافتی یکدست داشته و مدت کوتاهی حالت خود را حفظ می کند.
سنجش سرعت عبور آب: البته با این روش شاید امکان تشخیص نوع دقیق خاک دشوار باشد اما در خاک های شنی آب به سرعت تخلیه می شود در حالی که خاک های رسی به علت فشردگی و سنگین بودن به زمان طولانی تری برای عبور دادن آب نیاز دارند.
آزمایش حلالیت: مقداری از خاک مدنظر خود را در ظرفی شفاف بریزید و سپس به آن آب اضافه کنید. ظرف را به خوبی تکان داده و چند ساعت آن را کناری بگذارید. خاک های شنی آب را شفاف باقی گذاشته و اکثرا در پایین ظرف ته نشین می شوند، در صورتی که ذرات زیادی روی آب شناور شود، آب کمی تیره شود و لایه ای نازک در پایین ظرف قرار بگیرد خاک پیت ماس است. خاک رسی آب تیره و لایه ای از ذرات در کف ظرف ایجاد خواهد کرد و خاک های گچی لایه ای سفید و ماسه ای شکل در ظرف باقی خواهند گذاشت. در نهایت اگر آب شفاف باقی بماند و ذرات کف ظرف ته نشین شوند به شکلی که بهترین ذره ها در قسمت بالایی قرار بگیرد، این خاک یک خاک لومی است.
برای خرید خاک سوپر سویل می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
نتیجه گیری
خاک ها انواع و ویژگی های متفاوتی دارند. با توجه به نوع استفاده و نیاز می توانید یکی از مدلهای خاک را انتخاب کنید. در صورتی که در این زمینه سوالی دارید متخصصان سایت تهران گرولایت آماده پاسخگویی به شما می باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید