خاک به لایه های سست و سطحی کره زمین گفته می شود و محل زندگی بسیاری از موجودات زنده است. خاک انواع مختلفی دارد که هرکدام دارای ویژگی های مخصوصی هستند. در ادامه به معرفی خاک های شنی و ویژگی های آن را خواهیم پرداخت.

خاک چیست؟

یکی از بهترین تعاریفی که می توان برای خاک ارائه کرد این است که خاک ترکیبی از مواد آلی و معدنی و میکروارگانیسم هاست که در اثر هوازدگی، تخریب سنگها و یا حفاری بوجود آمده است. با وجود روش های جدید برای کشت مانند هیدروپونیک و ایروپونیک، خاک همچنان اصلی ترین بستر برای کشاورزی و پرورش گیاه است.

انواع خاک

خاکها بر اساس مواد تشکیل دهنده و بافت به انواع مختلفی تقسیم می شوند:
• خاک شنی
• خاک سیلت
• خاک لومی
• خاک رس

خاک و بستر کشت

برای خرید خاک و بستر کشت می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

خاک شنی چیست؟

خاک شنی یا ماسه ای از ذرات ریز سنگ هواساز با قطر 06/0 تا 2 میلی متر تشکیل شده و یکی از فقیرترین انواع خاک است. چراکه علاوه بر نداشتن مواد مغذی، توانایی آن در نگه داشتن آب بسیار پایین است. از همین رو غالبا این نوع خاک برای کاشت گیاه مناسب نمی باشد. البته با اضافه کردن مقادیری خاک رس می توان ظرفیت نگهداری آب در خاک شنی و ماسه ای را بالا برد.

انواع خاک شنی

از منظر نوع دسترسی، خاکهای ماسه ای را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

ماسه رودخانه ای: این نمونه به راحتی در کنار دریاها و رودخانه ها یافت می شود و ارزان ترین منبع برای برداشت ماسه است. اما حفاری هایی که در بستر رودخانه و دریا برای استخراج ماسه انجام می شود می تواند تاثیر بسیار مخربی بر محیط زیست و برهم زدن تعادل اکولوژی داشته باشد.

ماسه مصنوعی: ماسه مصنوعی در اثر شکستن سنگ های گرانیتی بوجود می آید. معمولا ماسه مصنوعی جایگزین ماسه رودخانه برای ساخت و ساز است. این مدل می تواند در اندازه های مورد نیاز خرد و تهیه شود.

ماسه معدنی: ماسه های معدنی با حفاری تا عمق 2 الی 3 متری از سطح زمین به دست می آیند و نسبت به باقی مدلها درشت تر هستند. این ماسه در تماس با رطوبت هوا واکنش نشان نمی دهد زیرا فاقد نمک است.

پیت ماس 300 لیتری ککیلا استونی Kekila

برای خرید پیت ماس 300 لیتری ککیلا استونی Kekila می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

خاک شنی و زهکشی

زهکشی فرایندی‌ست که با انجام آن آب راحت تر از خاک عبور می کند و جمع نمی شود. از آنجایی که خاک های ماسه ای آب را به سرعت از خود عبور می دهند، استفاده از آنها برای زهکشی بسیار مناسب است. اضافه کردن مقداری شن و ماسه به گلدان یا قاطی کردن آن با خاک محل کشت می تواند عبور آب را سرعت بخشد.  

تفاوت ماسه و شن

هم ماسه و هم شن در اثر شکستن و خرد شدن سنگها به طور طبیعی ایجاد می شوند و تفاوت اصلی آنها در نوع دانه بندی آنهاست و شن به طور کلی از ماسه درشت تر است.

کاربرد خاک ماسه ای

علاوه بر کمک به زهکشی، کاربرد اصلی خاک ماسه ای در ساخت و سازهای ساختمانی است. ماسه ای که ذرات کمتری خاک داشته باشد برای ساخت دوغاب و بتن مناسب است. این نوع می تواند به سادگی فضاهای خالی را پر کند و به همین علت مقاومت آن برای ساخت بتن بسیار بالاست. همچنین می تواند برای چسباندن سنگ نما و کاشی مورد استفاده قرار گیرد.
ماسه ای که مقادیر بیشتری خاک داشته باشد برای ساخت ملات برای دیوارچینی مناسب است، البته مقاومت ملات ماسه به اندازه ملات سیمان نیست. در نهایت ماسه ای که بیشترین میزان خاک را داشته باشد برای شیب بندی کف و سیمان کاری و کروم گیری استفاده می شود. با اضافه کردن این ماسه می شود شیب دلخواه را به ملات داد. باید توجه داشت که خاک موجود در ماسه نباید بیشتر از 4 درصد باشد.

کشت گیاه در خاک شنی

پیشتر اشاره شد که خاک شنی از نظر مواد غذایی خاکی فقیر است. با نگاه کردن به سواحل و بیابانها می توان فهمید که این خاک به تنهایی نمی تواند بستری برای پرورش گیاه باشد. اما در صورتی که خاک شنی با کودها و سایر مواد آلی و ارگانیک مخلوط و تغذیه شود و علاوه بر آن با مقادیری رس یا مالچ ترکیب شود تا ظرفیت نگهداری آب در آن بالا رود، می تواند برای کشت گیاهانی مانند هویج، سیب زمینی، کدو، بادمجان و چغندر قند مناسب باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: