برای مراقبت و نگهداری از گیاهان باید مراقبت های بسیاری انجام داد، انتخاب کود مناسب، آبیاری صحیح و مراقبت از خاک و زهکشی از مهم ترین این فعالیت ها هستند. شاید بسیاری از پرورش دهندگان خانگی از زهکشی چیزی ندانند در حالی که در صورت کوتاهی در انجام زهکشی سلامت و حیات گیاه به خطر می افتد.
زهکشی چیست؟
زهکشی گلدان یک فرآیند است که در طی آن، آب تجمع یافته در خاک گلدان به صورت آهسته و پیوسته از گلدان خارج می شود. شاید تصور کنید خارج شدن آب از گلدان به معنای هدر رفت آب میباشد اما اینطور نیست. از آنجایی که گلدان های پلاستیکی، سرامیکی و لعابی دارای بدنه ای مقاوم هستند، بنابراین آب اضافی موجود در خاک گلدان باید از نقطه ای خارج شود در غیر اینصورت شاهد پوسیدگی ریشه ها خواهیم بود. بسیار مهم است که زهکشی گلدان به گونه ای باشد که آب را به یکباره و یا خیلی آهسته از گلدان خارج نکند. بلکه آب اضافی باید با سرعتی منطقی و معقول از گلدان خارج شود.
برای خرید گلدان پارچه ای می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
اهمیت انجام زهکشی
ریشه های بسیاری از گیاهان نسبت به آب حساس است و عدم انجام زهکشی موجب می شود آب در داخل گلدان باقی بماند و این امر به مرور موجب پوسیدگی ریشه ها و از بین رفتن گیاه می شود. زهکشی می تواند علاوه بر سبک کردن خاک موجب ایجاد جریان هوا داخل خاک شود، دستیابی ریشه گیاه به اکسیژن و هوا علاوه بر تضمین رشد بهتر گیاه از ایجاد قارچ و باکتری جلوگیری می کند.
روش مناسب برای زهکشی گلدان چیست؟
یکی از متداول ترین روش های زهکشی گلدان، ایجاد سوراخ در کف گلدان است. این کار باعث می شود آب اضافی از سوراخ ها خارج شود. اما در صورتی که خاک گلدان شما فشرده باشد این اتفاق رخ نخواهد داد. بنابراین حتما برای اصلاح فشردگی خاک گلدان راه حلی پیدا کنید. اضافه کردن پرلیت، کمپوست و شن و ماسه به خاک موجب می شود تا منافذ جدیدی برای تهویه خاک و همچنین مسیری برای عبور آب اضافی ایجاد شود. بنابراین زهکشی گلدان به شکل صحیح تری انجام خواهد شد.
اهمیت انتخاب گلدان
در مرحله اول بهتر است گلدانی انتخاب کنید که از پیش سوراخ هایی در کف آن تعبیه شده باشد، اما اگر گلدان مدنظر سوراخ های آماده ندارد جای نگرانی نیست چرا که خودتان با استفاده از برخی ابزار می توانید حفره های مناسب را ایجاد کنید. برای یک گلدان پلاستیکی می توان از پیچ گوشتی و برای گلدان های سفالی و فلزی از مته یا دریل استفاده کرد.
برای خرید گلدان پارچه ای 70 لیتری می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
زهکشی گلدان پلاستیکی
گلدان های پلاستیکی از پراستفاده ترین انواع گلدان هستند، با ایجاد سوراخ هایی در تعداد و اندازه های مناسب، می توان گلدان پلاستیکی را دارای زهکشی نمود. توجه داشته باشید اگرچه زهکشی گلدان پلاستیکی به سهولت انجام می شود اما دیواره این گلدان ها هوادهی مناسبی نخواهند داشت. بنابراین هنگام ایجاد سوراخ زهکشی به این موضوع نیز توجه داشته باشید. می توان با افزایش منافذ، ورود هوا به گلدان را بهبود بخشید. با هرگونه ابزار نوک تیز می توانید زهکشی گلدان پلاستیکی را انجام دهید.
زهکشی گلدان سرامیکی
گلدان های سرامیکی از جنس سفال هستند با این تفاوت که در کوره حرارت بالایی را تحمل کرده اند به همین دلیل این گلدانها نفود پذیری خود در برابر هوا را از دست داده اند. به وسیله یک مته می توانید به راحتی زهکشی گلدان سرامیکی خود را ایجاد کنید. این کار باید با دقت صورت گیرد تا باعث شکستن و ترک خوردن بدنه گلدان سرامیکی نشود.
زهکشی گلدان فلزی
گلدان های فلزی از هوادهی و زهکشی مناسبی برخوردار نیستند به همین دلیل کاشت گیاه در این گلدان ها به طور مستقیم توصیه نمی شود. در صورت تمایل به استفاده از این گلدان ها می توانید گیاه خود را در یک گلدان دیگر کاشته و آن را داخل گلدان فلزی قرار دهید. حتما چند سوراخ در انتهای گلدان فلزی ایجاد کنید تا آب اضافی از آن خارج شده و دوباره جذب گلدان اصلی نشود. از معایب گلدان فلزی می توان به احتمال زنگ زدگی و داغ شدن گلدان در گرما اشاره کرد.
نکات مهم هنگام زهکشی گلدان
برای آن که زهکشی به صحیح ترین شکل ممکن انجام شود رعایت چند نکته ضروری است. این نکات عبارتند از:
سوراخ های کف گلدان را به طور پراکنده ایجاد کنید
در صورتی که کف گلدان سوراخ هایی به منظور زهکشی ایجاد کردید، آن ها را در نقاط مختلف ایجاد کنید تا تمامی آب در یک نقطه تجمع پیدا نکند و همچنین سرعت زهکشی به قدری کند نباشد که پوسیدگی ریشه را به دنبال داشته باشد.
بعد از ایجاد سوراخ، زهکشی گلدان را چک کنید
هر گیاهی متناسب با نیازهایش به زهکشی متفاوتی نیاز دارد بنابراین حتما پیش از سوراخ کردن گلدان نیاز سنجی انجام شود. در ادامه زمانی که سوراخ ها در کف گلدان تعبیه شد گلدان را پر از خاک کرده و آب دهی کنید تا علاوه بر اطمینان از درست عمل کردن زهکشی، مدت زمان خارج شدن آب را نیز محاسبه کنید. در صورت طولانی شدن زمان خارج شدن آب دو احتمال وجود دارد؛ یک کم یا کوچک بودن سوراخ های کف گلدان، دو متراکم و فشرده بودن خاک.
زیر گلدانی مناسب انتخاب کنید
انتخاب زیر گلدانی مناسب یکی از نکات زهکشی گلدان است. چنانچه زیر گلدانی شما راه خروج آب را مسدود کند، فرآیند زهکشی به طور کامل انجام نمی شود و آب اضافی درون خاک باقی می ماند.
کف گلدان را با ماسه های درشت پر کنید
از آنجایی که کف گلدان فشار بیشتری را متحمل می شود، امکان بسته شدن سوراخ های زهکشی زیاد است. بنابراین با ریختن ماسه های درشت یا سنگریزه در کف گلدان، علاوه بر اینکه مسیر عبور آب مسدود نخواهد شد، خاک داخل گلدان نیز به همراه آب از گلدان خارج نمی شود.
اندازه گلدان را استاندارد انتخاب کنید
انتخاب گلدان های بزرگ برای گیاهان کوچک و انتخاب گلدان های کوچک برای گیاهان بزرگ، امری کاملا اشتباه است و روند زهکشی گلدان را دچار اختلال می کند. بنابراین اندازه گلدان را متناسب با سایز گیاه انتخاب کنید. انتخاب گلدان های بسیار بزرگ برای گیاهان کوچک نه تنها منظره زشتی ایجاد می کند بلکه به خاطر حجم خاک بیشتر باید آبیاری بیشتری نیز انجام شود در صورتی که گیاه به این میزان آب دهی نیازی ندارد و این امر به مرور موجب پوسیدگی گیاه می شود.
نتیجه گیری
زهکشی از جمله مواردی است که در ابتدا اهمیت آن چندان به چشم نمی آید اما همین امر ساده در فرآیند رشد و سلامت گیاه نقش بسزایی دارد. در این مقاله علاوه بر اهمیت زهکشی شما را با زهکشی گلدان پلاستیکی، زهکشی سرامیکی و زهکشی گلدان فلزی آشنا نمودیم. چنانچه در این زمینه نیاز به اطلاعات بیشتری داشته و یا مهارت کافی برای زهکشی گلدان ندارید، می توانید از مجموعه تهران گرولایت تمامی خدمات مورد نیازتان را با بهترین کیفیت دریافت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید