علاقه مندان به پرورش گل و گیاه و کشاورزان و باغداران می دانند که برای بهبود عملکرد گیاه افزایش کیفیت محصول کود دهی یکی از اصلی ترین مراحلی است که باید به آن توجه شود. انتخاب کود مناسب و تعیین زمانبندی دقیق و صحیح برای کود دهی یکی از اصلی ترین مراحل کشت است و باید با دقت و آگاهی کامل انجام شود. در دهه های گذشته استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی آسیب های فراوانی به محیط زیست و ساختار خاک وارد کرده است. اما در سالهای اخیر برای کاهش و ترمیم این آسیب ها استفاده از کودهای ارگانیک و کودهای زیستی افزایش یافته است. در این مقاله به معرفی کودهای زیستی و مزایا و معایب آن پرداخته می شود.

کود زیستی چیست؟

هر مقدار اندکی خاک سالم محل زندگی هزاران گونه مختلف از موجودات زنده است و با وجود اینکه تعداد آنها کمتر از یک درصد کل جرم خاک است، این موجودات نقش بسیار مهمی در حاصلخیزی خاک و بهبود رشد گیاهان دارند. کودهای زیستی حاوی همین میکروارگانیسم های زنده است و علاوه بر اصلاح ساختار و افزایش حاصلخیزی خاک، برای محیط زیست و طبیعت ایجاد آلودگی نمی کنند. کودهای زیستی با نام کود بیولوژیک نیز شناخته می شوند. قارچ های میکروریز، باکتری ها و جلبک های سبز آبی از جمله موجودات زنده داخل کودهای زیستی یا بیولوژیک هستند.

کود

برای خرید کود می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

مزایای کودهای زیستی

فسفات و نیتروژن دو عنصر بسیار مهم برای رشد گیاه هستند و به طور طبیعی در محیط وجود دارند فسفات به میزان فراوان در خاک و نیتروژن در هوا وجود دارد، اما گیاهان توان جذب بالای این عناصر را ندارند. کود زیستی می تواند به دو روش این عناصر را جذب کند.
اول؛ در صورتی که فسفات به سرعت جذب گیاه نشود، به واسطه برخی واکنش های شیمیایی اصطلاحا در خاک قفل می شود. نوعی خاص از قارچ در کودهای زیستی وجود دارد که می تواند با ساخت یک اسید آلی فسفات را در خاک حل کند تا در اختیار ریشه گیاه قرار بگیرد.
دوم؛ باکتری های مفیدی به نام ریزوبیوم در کود زیستی وجود دارد که بر روی گره های ریشه گیاه زندگی می کنند.گره ها در واقع کارخانه های بیولوژیکی هستند که می توانند نیتروژن موجود در هوا را جذب کرده و آن را تبدیل به ماده ای آلی کند و به گیاه برساند.
می توان اینگونه گفت که یکی از مهم ترین مزیت های کود های زیستی این است که می توانند قدرت جذب مواد غذایی توسط گیاه را بالا ببرند و از فرسایش خاک جلوگیری کنند. با توجه به آسیب هایی که کودهای شیمیایی به خاک وارد می کنند با جایگزینی کودهای زیستی می تواند میزان مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داد تا از ایجاد خسارت و آسیب های بیشتر به محیط زیست جلوگیری کرد.

انواع کودهای زیستی

گفته شد که موجودات زنده بسیاری در کودهای زیستی هستند که به بهبود عملکرد خاک و گیاه کمک می کنند، در ادامه به برخی از این موجودات و اثر آنها بر فرایند کشت اشاره می شود؛
ریزوبیوم: جذب نیتروژن، حفظ حاصلخیزی خاک، افزایش میزان عملکرد و مناسب برای انواع حبوبات.
آزتوباکتور: تولید مواد محرک رشد مانند گروه ویتامین B، حفظ حاصلخیزی خاک و سرکوب عوامل بیماری زا.
باکتری های حل کننده فسفات: حل کردن فسفات نامحلول، افزایش میزان عملکرد، تبدیل فسفر آلی به محلول کانی از طریق تولید آنزیم.
باکتری های حل کننده روی: حل کردن روی برای منابع مختلف مانند اکسید روی، غنی سازی غلات با روی، حل کردن شکل ثابت روی در خاک، مناسب برای انواع غلات، حبوبات، سبزیجات و فیبر.

نتیجه گیری

با وجود آنکه نتیجه گیری از طریق کودهای شیمیایی زمان کمتری نیاز دارد، اما با در نظر گرفتن آسیبی که این کودها به خاک و محیط زیست وارد می کنند بهتر آن است که کودهای زیستی جایگزین کودهای شیمیایی شوند. درست است که نتیجه گیری از کودهای زیستی یا بیولوژیک زمان‌بر است، اما با توجه به مزایای بسیار این کودها استفاده از آنها در طولانی مدت به نفع محیط زیست و نسل های آینده است. فروشگاه تهران گرولایت به عنوان یکی از معتبرترین مراکز فروش انواع کودها از جمله کود زیستی، آماده ارائه مشاوره و پشتیبانی 24 ساعته به خریداران عزیز می باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: