علاقه مندان به پرورش گل و گیاه و کشاورزان و باغداران می دانند که برای بهبود عملکرد گیاه افزایش کیفیت محصولف کود دهی یکی از اصلی ترین مراحلی است که باید به آن توجه شود. انتخاب کود مناسب و تعیین زمانبندی دقیق و صحیح برای کود دهی یکی از اصلی ترین مراحل کشت است و باید با دقت و آگاهی کامل انجام شود. یکی از انواع پرمصرف کودها، کود شیمیایی است. در این مقاله به معرفی کامل کود شیمیایی و مزایا و معایب آن پرداخته می شود.
کود شیمیایی چیست؟
گیاهان برای رشد به مواد معدنی اعم از ریز مغذی ها و درشت مغذی ها نیاز دارند. کودهای شیمیایی در واقع شامل همین مواد معدنی هستند که توسط کارخانه ها تولید شده اند. ضروری ترین عناصری که گیاهان به آن نیاز دارند نیتروژن، فسفر و پتاسیم است، بنابراین این سه عنصر تقریبا در تمام انواع کودهای شیمیایی وجود دارند و این کودها دارای حروف اختصاری NPK هستند که علائم اختصاری سه عنصر گفته شده هستند و میزان وجودشان در کود به سه عدد در ادامه حروف عنوان می شود. مثلا NPK 10-10-10، که به ترتیب یعنی 10 درصد نیتروژن، 10 درصد فسفر و 10 درصد پتاسیم. کودهایی که علاوه بر این سه دارای باقی ریز مغذی ها و درشت مغذی ها هستند، کود کامل نامیده می شوند. درشت مغذی ها شامل کربن، اکسیژن، گوگرد، فسفر، نیتروژن، پتاسیم، منیزیم، هیدروژن و کلسیم بوده و روی، نیکل، آهن، منگنز، بور، مس، مولیبدنیوم و کلر در دسته ریز مغذی ها قرار می گیرند.
برای خرید کود می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
فواید کود شیمیایی
کودهای شیمیایی از بعد از جنگ جهانی دوم تبدیل به رایج ترین کود مورد استفاده توسط کشاورزان شدند. یکی از مهم ترین مزیت های این نوع کود در دسترس بودن و کم هزینه بودن تهیه آن است. مزیت دیگری که کودهای شیمیایی دارند و باعث پرطرفدار شدنشان در میان کشاورزان می شود بازدهی بالاست. به این معنا که مقدار کمی از این نوع کود می تواند میزان حاصلخیزی خاک و بازدهی گیاه را بسیار بالا ببرد. نکته دیگری که درباره کودهای شیمیایی قابل توجه است مشخص و دقیق بودن ترکیبات آنهاست. این نکته موجب می شود که کشاورز بتواند با توجه به نوع و نیاز گیاه بهترین ترکیب کود را تهیه و استفاده کند. سهولت در حمل و نقل و استفاده یکی از دیگر از مزایای این نوع کود می باشد. جا به جایی برخی کودهای آلی به خصوص کود حیوانی کار آسانی نیست، به علاوه این کودها پیش از استفاده نیاز به آماده سازی های خاصی دارند اما کودهای شیمیایی در شکل های مختلف مانند گرانول، پودرهای محلول در آب و کنستانتره تولید می شوند که علاوه بر آسانی حمل و نقل، به آسانی قابل استفاده هستند.
معایب کودهای شیمیایی
برای آن که میزان جذب کود توسط ریشه های گیاه بالا رود، کودهای شیمیایی نمک بیشتری به نسبت باقی کودها دارند و این نمک می تواند موجب اسیدی دن خاک و از بین رفتن کرم های خاکی مفید و میکروارگانیسم های زنده خاک شود. خاکی که تنها با کودهای شیمیایی کوددهی شود به مرور زمان، مواد آلی و موجودات زنده مهمی را که به ساخت خاک با کیفیت کمک می کنند از دست می دهد. با کم شدن ساختار خاک و کاهش توان نگهداری آب ، نیاز به استفاده از کود شیمیایی بیشتر شده و از خاک به بیرون نشت می کند. این مسئله به نوبه خود باعث می شود میزان بیشتری از مواد شیمیایی برای تحریک رشد گیاهان مورد نیاز باشد و مصرف کود بالا می رود. با استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی، این کودها ممکن است وارد چرخه غذایی انسانها و حیوانات شوند و این امر می تواند صدمات جبران ناپذیری ایجاد کند.
موارد مصرف کودهای شیمیایی
کودهای شیمیایی به علت تنوعی که دارند در همه جا و برای تمام گیاهان قابل استفاده هستند، تنها باید به این نکته توجه داشت که با در نظر گرفتن نوع گیاه، نیاز گیاه و نوع کشت بهترین ترکیب از کودهای شیمیایی انتخاب شود. به عنوان مثال کودهای نیتروژنی میتواند به پرورش و رشد گونه های وسیعی از گیاهان کمک کند، به کودهای نیتروژنی اصطلاحا ازته یا کود سفید هم گفته می شود. کودهای فسفاته یا کود سیاه پرمصرف ترین کود شیمیایی جهان است، ترکیبات این کود برای رشد ریشه های گیاه ضروری است و می تواند به افزایش بازده گیاه در زمان برداشت محصول کمک کرده و مقاومت گیاه در برابر بیماری ها را افزایش می دهد. در صورت استفاده از کودهای شیمیایی باید به این نکته توجه داشت که کودهای شیمیایی به شدت در معرض استفاده بیش از اندازه قرار دارند و این امر میتواند علاوه بر آسیب دراز مدت به خاک، محیط زیست را نیز دچار مشکل کند. بنابراین باید در مصرف کودهای شیمیایی دقت کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید