کود چیست؟

کود نقش مهمی در بهبود پرورش و کشت گیاهان دارد. برای علاقه مندان به کاشت گیاه دانستن این نکته ضروری ست که انتخاب کود مناسب می تواند چه تاثیر مهمی در افزایش عملکرد و بازدهی گیاه داشته باشد. در تعریف کود می توان گفت هر ماده مصنوعی یا طبیعی که توانایی تامین عناصر غذایی و مورد نیاز گیاه را داشته باشد و باعث حاصل خیزی خاک و بهبود عملکرد گیاه شود، کود نامیده می شود.

کود ارگانیک چیست؟

با توجه به معایبی که این روزها درباره کودهای شیمیایی مطرح است، بسیاری از طرفداران حفظ محیط زیست، استفاده از کودهای ارگانیک را ترجیح می دهند. کودهای اورگانیک از انواع مشتقات گیاهان خشک یا تازه، کود حیوانی و محصولات جانبی کشاورزی تشکیل شده است و انسان در تولید این کودها نقش موثری ندارد.

تفاوت کود ارگانیک و کود شیمیایی

یکی از مهمترین تفاوت هایی که بین عملکرد کود شیمیایی و عملکرد کود ارگانیک وجود دارد، مراقبت از خاک و کوددهی است.
کودهای شیمیایی به خاطر میزان نمک بیشتر سریع تر از کودهای ارگانیک توسط ریشه های گیاه جذب می شود چراکه حلالیت بیشتری در آب دارند. اما این نمک منبع غذایی مناسبی برای میکرو ارگانیسم های خاک نیست و حتی می تواند به دلیل اسیدی کردن خاک ، کرم های خاکی مفید را از بین ببرد.

کود

برای خرید انواع کود می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

چرا باید از کود های ارگانیک استفاده کنیم؟

به مرور زمان، خاکی که تنها با کودهای شیمیایی کوددهی می شود ، مواد آلی و موجودات زنده مهمی را که به ساخت خاک با کیفیت کمک می کنند از دست می دهد. با کم شدن ساختار خاک و کاهش توان نگهداری آب، نیاز به استفاده از کود شیمیایی بیشتر شده و از خاک به بیرون نشت می کند. این مسئله به نوبه خود باعث می شود میزان بیشتری از مواد شیمیایی برای تحریک رشد گیاهان  مورد نیاز باشد و مصرف کود بالا می رود. استفاده از کود ارگانیک می تواند مانع از رسیدن خاک به این شرایط بحرانی شود.

 نقطه ضعف کودهای شیمیایی در مقابل کودهای طبیعی این است که آنها راحت‌تر می‌توانند بیش از اندازه مصرف شوند، و این باعث می شود که گیاهان را بسوزانند. علاوه بر آن کودهای شیمیایی مانند کودهای ارگانیک قادر به تامین و پشتیبانی از منافع جمعیت میکروبی خاک نیستند. کودهای ارگانیک از منابع گیاهی یا معدنی ساخته شده اند به همین دلیل ارزش غذایی این کودها برای گیاهان تقریبا 3 برابر است و در نتیجه مقدار مصرف کود در طول دوره کشت کمتر است. همچنین کودهای شیمیایی در بهترین حالت تنها 30 درصد از مواد موثر خود را بخ گیاه منتقل می کنند در حالی که چیزی در حدود 99 درصد از کودهای ارگانیک توسط گیاه جذب می شود.

انواع کودهای ارگانیک

کودهای ارگانیک را می توان به به دو دسته تقسیم کرد:
کودهای ارگانیک خشک: این کود می تواند از یک ماده مثل جلبک دریایی یا هر ماده دیگری که از فسفات غنی باشد، ساخته شود و یا ترکیبی باشد از مواد مختلف. هدف از تهیه این کودهای ترکیبی علاوه بر رساندن مواد مغذی، تامین نیتروژن، فسفر و پتاسیم مورد نیاز برای کشت است. شیوه استفاده از کود ارگانیک خشک این است که ابتدا آن را روی زمین پخش کرده و بعد باید با چنگک آن را زیر و رو کرد. همچنین بعد از کشت بذر نیز می توان از این کود به عنوان روشی برای تشویق رشد طولانی مدت در گیاهان پیوندی و نهال ها و محصولات زراعی استفاده کرد.
کودهای ارگانیک مایع: این کودها از مواد مختلفی تشکیل شده اند و می توانند تمامی نیازهای گیاهان را برطرف کنند همچنین از طریق ساقه و ریشه جذب گیاه می شوند. می توان در زمان رشد از کودهای مایع، هر دوهفته یک بار استفاده کرد تا میزان میوه دهی در درختان بیشتر شود. بهترین موقع برای اسپری کردن این نوع کود صبح زود و آغاز عصر است زیرا مایعات با سرعت بیشتری جذب می شوند. البته به خاطر سپردن این نکته ضروری ست که باید اسپری کود را در زمانی انجام داد که بارندگی نشود و دمای هوا بالا نباشد. همچنین می توان کود مایع را وارد سیستم آبیاری قطره ای کرد تا گیاهان در زمان آبیاری کوددهی هم بشوند.  

برای خرید کود Hesi مدل Root Complex می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

مزایای کودهای ارگانیک

کودهای ارگانیک از مزایای بسیار زیادی برخوردارند و با توجه به این مزایا، به آسانی می توان استفاده از این نوع کود را به انواع دیگر آن ترجیح داد. در ادامه به برخی از این مزایا به طور مختصر اشاره می شود:
• افزایش حاصل خیزی و بهبود ساختار خاک
• کود ارگانیک می تواند خاک های آسیب دیده را احیا کند و موجب بهبود ساختار خاک شود. همچنین با اضافه کردن کود ارگانیک به خاک، با توجه به وجود حشرات و کرم های مفید، می توان باعث بهبود زهکشی و هوادهی خاک شد.
• افزایش خاصیت و عملکرد خاک
• کودهای ارگانیک موجب بهبود حرکت آب در خاک می شوند با افزودن آنها می توان راندمان مواد مغذی و آلی را در خاک تقویت کرد. به علاوه کود ارگانیک می تواند مواد مغذی صاف و ماندگاری را برای گیاه فراهم کند و دارای اثرات طولانی مدت بر گیاه باشد.
• کاملا سازگار با محیط زیست
• کودهای ارگانیک دارای مواد شیمیایی مضر و موثر بر آلودگی خاک و آب نیست، همچنین تجدید پذیر و زیست تخریب پذیر است. در واقع یکی از مهم ترین مزایای کود ارگانیک این است که پایدار و سازگار با محیط زیست است.

نحوه استفاده از کود های ارگانیک

مواد مغذی در کودهای ارگانیک نامحلول یا به شکلی است که گیاهان نمی توانند از آن استفاده کنند. بنابراین بهتر است کودهای ارگانیک را چند هفته قبل از کاشت گیاه، پخش کرد. همچنین می توان با محاسبه زمان بین مصرف کود و رها شدن مواد مغذی، کود را حتی چند ماه قبل از کاشت، به گیاه اضافه کرد تا مهلت کافی برای حل شدن درون خاک وجود داشته باشد.
گاهی ممکن است نیاز باشد که کود را متناسب با شرایط خاص تنظیم کرد. مثلا، هوای خنک و مطبوع در بهار سرعت فعالیت میکروبی را کم می کند. اگر نیاز است رشد گیاه را تحریک شود بهتر است از برخی کودهای ارگانیک محلول که مواد مغذی آن به سرعت در دسترس است استفاده کرد.

برای خرید انواع کود ارگانیک شما می توانید از طریق فروشگاه تهران گرولایت به همراه مشاوره رایگان اقدام به خرید نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: