گیاه برای بهبود فرایند رشد و عملکرد به انواع مواد معدنی و مغذی نیاز دارد و همه این مواد در خاک وجود ندارد. می توان گفت کود غذای کمکی و مولتی ویتامین گیاه است که برای افزایش بهره وری و بهبود عملکرد رشد از آن استفاده می شود. کودها انواع مختلفی دارند که زارع باید با توجه به نیاز گیاه و محیط کشت بهترین نوع را انتخاب کند. در کلی ترین حالت می توان کودها را براساس مواد تشکیل دهنده به سه دسته کلی تقسیم کرد:
• کودهای آلی یا ارگانیک؛ که کاملا از مواد طبیعی و بدون دخالت هیچ نوع فرایند شیمیایی تشکیل شده اند.
• کودهای شیمیایی؛ که برعکس کودهای آلی، طی فرایندهای شیمیایی و مصنوعی ایجاد شده اند.
• کودهای زیستی؛ که تشکیل شده از یک یا چند میکروارگانیسم مفید خاکزی هستند و خاک را حاصلخیز می کنند.

کود حیوانی چیست؟

کود حیوانی در دسته کودهای آلی یا ارگانیک قرار دارد و شامل فضولات حیواناتی مانند گاو، گوسفند، اسب و برخی ماکیان مانند مرغ است. حجم بالایی از مواد آلی در این کود وجود دارد که برای غنی کردن خاک بسیار مفید است. البته کود انسانی هم پس از طی فرایندی در دسته بندی کود حیوانی قرار می گیرد. استفاده از کودهای حیوانی می تواند میزان نفوذ پذیری و ظرفیت نگه داری آب را بالا برده و فعالیت بیولوژیکی خاک و هوادهی را افزایش دهد.

مزایای کود حیوانی

می توان مزایای کودهای حیوانی را در سه دسته خلاصه کرد:
بهبود بستر کشت و شرایط خاک: از آنجا که کودهای حیوانی بر پایه کربن هستند، در نتیجه با افزایش کربن خاک، میکروارگانیسم ها هم افزایش یافته و مواد مغذی بهتر در دسترس گیاه قرار میگیرد. همانطور که پیشتر اشاره شد این نوع کود ظرفیت نگه داری آب را نیز بالا برده و باعث کاهش فرسایش خاک می شود.
منبعی غنی از مواد مغذی: گیاهان برای رشد بهتر به موادی مانند فسفر، پتاسیم، کلسیم و نیتروژن نیاز دارند. کودهای حیوانی حاوی مقادیر زیادی از این مواد هستند که با اضافه کردنشان به گیاه می توان عملکرد رشد و بازدهی گیاه را افزایش داد. البته ذکر این نکته ضروری ست که استفاده از کودهای حیوانی به شکل خام می تواند برای بعضی گیاهان خطرناک باشد به همین دلیل معمولا کودهای حیوانی به شکل کمپوست استفاده می شوند.
دسترسی آسان: برای آن گروه از کشاورزان که خود دارای دام و حیوانات اهلی هستند، تهیه کودهای حیوانی بسیار کم هزینه و آسان است.

کود

برای خرید کود می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

کود شیمیایی چیست؟

کودهای شیمیایی در واقع کودهای غیر ارگانیک هستند که طی فرایندهای شیمیایی و غیر طبیعی تولید می شوند. کودهای شیمیایی ترکیبات مختلفی دارند اما معمولا از سه عنصر اصلی، فسفر یا ازت یا پتاسیم تولید شده اند. کودهای شیمیایی غالبا سریع تر از انواع دیگر کود توسط گیاه جذب می شوند. در نتیجه با مقدار کمتری کود و در زمان کوتاه تر می توانند تاثیرگذاری بیشتری در بالا رفتن سرعت رشد و میوه دهی گیاه داشته باشند. البته استفاده بیش از اندازه از این کودها می تواند اثرات تخریبی فراوانی بر محیط زیست داشته باشد و نهایتا در صورت ورود به زنجیره غذایی انسان ها و حیوانات، سلامتی آنها را به خطر می اندازد.

انواع کودهای شیمیایی

کود های شیمیایی انواع مختلفی دارند اما می توان آنها را به سه دسته کلی تقسیم کرد:

کودهای ازته یا نیتروژنه: ماده اصلی تشکیل دهنده این کود یعنی نیتروژن، عنصری ضروری برای رشد گیاهان است و نام دیگر آن کود سفید است. کود سفید به راحتی قابل حل شدن در آب است و می تواند سریعا در دسترس گیاه قرار بگیرد. کود نیتروژنی پرمصرف ترین نوع کود شیمیایی است.

کودهای فسفاته: فسفر که اصلی ترین عنصر این کود است، در فعالیت های متابولیکی گیاه تقش مهمی را ایفا می  کند. در واقع می توان گفت بعد از نیتروژن، فسفر مهم ترین عنصر مورد نیاز گیاهان است. به کود فسفاته کود سیاه نیز گفته می شود. از دیگر مزایای کود سیاه، افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری ست. کودهای فسفاته در آب حل نمی شوند بنابراین باید قبل از کشت، کود را به صورت نواری مستقیما به خاک اضافه کرد.

کودهای پتاسه: پتاس در واقع نمکی غنی از پتاسیم است. پتاسیم بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک گیاه را کنترل می کند و کمبود این عنصر مهم می تواند باعث اختلال در تنفس سلولی و فتوسنتز شده و مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماری ها را کاهش می دهد. کودهای پتاسه قابل حل شدن در آب هستند و می توانند به جذب قند و نشاسته در گیاه کمک کرده و همچنین از دست دادن آب توسط سلولهای گیاه را کند کنند.

برای خرید پکیج کود سه دوره اصلی 1 لیتری Foxfarm می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

موارد مصرف کودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی با وجود معایبی که دارند و آسیب هایی که به محیط زیست وارد می کنند، همچنان جزو پر استفاده ترین کودها در جهان هستند. با توجه به اینکه تهیه این کودها پرهزینه نیست، زارع می تواند برای کاهش هزینه ها از کودهای شیمیایی استفاده کند. تمام گیاهان برای رشد بهتر و افزایش محصول به عناصر متعددی نیاز دارند، در نتیجه می توان از کود های شیمیایی برای همه انواع گیاهان استفاده کرد اما باید ترکیب مناسب را با توجه به عنصر مورد نیاز گیاه انتخاب کرد.
علاوه بر این کودهای شیمیایی زود بازده هستند، بنابراین زمانی که کشاورز بخواهد سرعت کشت محصول و بازدهی را بالا ببرد می تواند از این نوع کود استفاده کند. البته باید به این نکته توجه داشت که در صورت بارش های زیاد، کودهای شیمیایی به سرعت شسته می شوند بنابراین ممکن است میزان مصرفشان بالا برود، و در صورت بالا رفتن میزان استفاده، سستی و فرسایش خاک بوجود می آید.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: