گلخانه های هوشمند بازدهی بیشتری نسبت به گلخانه های سنتی دارند. چرا که پیش بینی و کنترل عوامل مختلف داخل گلخانه از طریق سیستم های پیشرفته با دقت بیشتری انجام می شود. برای هوشمند سازی گلخانه می توان از روش های متفاوتی استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با هوشمند سازی گلخانه از طریق plc آشنا کنیم.

شرایط محیطی گلخانه

جدا از عوامل مربوط به کاشت گیاه، مواردی که باید در یک گلخانه مورد توجه باشد، نور، دما، رطوبت و گازهای گلخانه ای است. همانطور که می تدانید سقف و دیواره گلخانه ها شفاف هستند. وقتی پرتوهای نور خورشید در انواع طول موج ها به داخل گلخانه تابیده می شوند، خاک آن ها را بازتاب می کند اما پرتوهایی که طول موج بلند دارند و همچنین نورهایی که در طیف مادون قرمز قرار دارند داخل گلخانه حبس شده و خارج نمی شوند. به دلیل بسته بودن محیط گلخانه، دما افزایش پیدا می کند. به این فرایند اثر گلخانه ای گفته می شود. به خاطر عدم همرفتی هوا و همچنین امواج مادون قرمز، اثر گلخانه ای باعث ایجاد گازهای گلخانه ای مانند متان و کربن دی اکسید خواهد شد، این امر منجر به بالا رفتن دما و افزایش سرعت فتوسنتز در گیاهان خواهد شد اما نیاز است این افزایش دما با روش های مختلف کنترل شود. به طور مثال در ایران که سقف گلخانه ها اکثرا با روکش پلاستیکی ساخته می شوند به علت گرمای هوا، از شید که روکش هایی به رنگ سبز تیره هستند استفاده می شود.

هوشمند سازی اتاق رشد گیاه

برای خرید هوشمند سازی اتاق رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

سیستم PLC چیست؟

PLC یا Programmable Logic Controller به معنای یک سیستم کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است. این سیستم برای کنترل عوامل و فرایندهای مختلف در شرایط صنعتی ساخته شده است، مانند سیستم های روشنایی، سیستم های کنترل دما، مدیریت ماشین آلات یک کارخانه و حتی تصفیه خانه های فاضلاب. در واقع وظیفه سیستم های PLC اتوماتیک و خودکار کردن یک فرایند صنعتی است. مهم ترین مزیت سیستم PLC نسبت به سیستم های قدیمی این است که در صورت نیاز به تغییر، برنامه نویس بدون صرف هزینه می تواند به راحتی اقدام به برنامه ریزی مجدد سیستم نماید. این سیستم نیازی به سیم کشی اضافی نداشته و صرفا با چند خط کدنویسی ساده می توان برنامه مدنظر را در دستگاه ثبت نمود.

هوشمند سازی گلخانه با استفاده از PLC

با تعبیه PLC برای گلخانه می توان به راحتی دما، آبیاری و نور مورد نیاز گیاهان گلخانه را کنترل و مدیریت کرد. ورودی PLC شامل سنسور و فرستنده می باشد و خروجی شامل شیر برقی، بالابر پنجره ها، فن های تهویه و پمپ های آبیاری است. برای منبع تغذیه PLC، خطوط تغذیه 220 ولت AC با یک مبدل یا SMPS به 24 ولت DC تبدیل می شود.

اجزا سیستم PLC

اجزا اصلی در تمامی انواع PLC یکسان است و برای آنکه سیستم درست کار کند باید تمام این اجزا در جای خود عملکرد صحیحی داشته باشند. مولفه های اصلی PLC عبارتند از:
• پردازنده یا CPU
• ماژول های پردازنده
• ماژول های ورودی و خروجی
• منبع تغذیه
• دستگاه برنامه نویسی
• برخی لوازم جانبی

کنترلر دما و رطوبت مدل THC 2

برای خرید کنترلر دما و رطوبت مدل THC 2 می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

نحوه عملکرد PLC

با توجه به نوع دستگاهی که در ورودی قرار می گیرد، ماژول های ورودی PLC نیز فرق می کنند. ورودی های دیجیتال دارای ماژول های ماژول های صفر و یک هستند در حالی که برای دستگاه آنالوگ، ماژول ها به سیگنال های آنالوگ واکنش نشان می دهند. مدارهای ورودی، سیگنال های دریافتی را به سیگنال های منطقی که برای CPU قابل استفاده باشد، تبدیل می کنند. CPU یا پردازنده به وسیله یک برنامه شرایط ورودی، خروجی و باقی متغیرها را بررسی می کند. در مرحله بعدی پردازنده سیگنال های مناسب را به ماژول های خروجی ارسال می کند، این ماژول ها بعد از دریافت اطلاعات از CPU بسته به نوع دستگاه های خروجی، اطلاعات را به مقادیر آنالوگ یا دیجیتال تبدیل می کند تا مورد استفاده دستگاه های خروجی قرار بگیرد. علاوه بر اینها plc دارای یک دستگاه برنامه نویسی است که برای وارد کردن و یا تغییر برنامه و نظارت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای افزایش سهولت در نظارت بر فرایند می توان از یک رابط اپراتور نیز استفاده کرد.

کلام پایانی

در این مطلب تلاش کردیم شما را علاوه بر هوشمند سازی گلخانه از طریق PLC، با اجزا و نحوه عملکرد plc آشنا کنیم. گلخانه داران از طریق هوشمند سازی گلخانه با plc می توانند با نظارت دقیق بر متغیرها کیفیت محصولات خود را بالا ببرند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با متخصصین سایت ما تماس بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: