در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با انواع روش کشت در گلخانه آشنا کنیم. هر کشاورز باید با توجه به محصول، میزان بودجه و شرایط گلخانه بهترین شیوه را انتخاب کند. هر کدام از این شیوه ها دارای مزایا و معایبی خواهند بود اما هدف اصلی افزایش بازدهی محصولات و بهترین مدیریت برای مصرف منابع است. به همین دلیل گلخانه داران باید انواع روش کشت در گلخانه را به خوبی بشناسند.

کشت سنتی و خاکی

کشت خاکی قدیمی ترین و رایج ترین شیوه در میان انواع روش کشت در گلخانه است. در این روش گیاهان در چند ردیف با فاصله های دقیق و منظم از هم کاشته می شوند. همانطور که از نام آن پیداست از خاک به عنوان بستر اصلی کشت استفاده می شود.
زارع باید با توجه به نیاز گیاه بهترین ترکیب خاک را انتخاب نماید. از شروط اصلی این کار غنی کردن خاک به وسیله کود می باشد. باید چند ماه پیش از آغاز کشت بذر، کوددهی را انجام داد تا خاک فرصت کافی برای آماده شدن داشته باشد.

مزایا و معایب کشت خاکی

مهم ترین مزیت و ویژگی کشت خاکی آسان بودن راه اندازی آن است. به علاوه این شیوه در میان انواع روش کشت در گلخانه به تجهیزات پیچیده و دانش تخصصی نیاز ندارد و کشاورزان به تدریج با کسب تجربه و کمی مشورت می توانند به راحتی کشت خود را مدیریت نمایند. همچنین این کشت به هزینه خاصی برای راه اندازی نیاز ندارد.

در مقابل معایب کشت سنتی عبارت است از؛
1. میزان بالای هدر رفت و اتلاف منابع و آب
2. احتمال رشد علف هرز و بروز بیماری و آفات
3. محدود بودن میزان کشت در یک سال
4. یک دست نبودن محصولات نهایی

کشت هیدروپونیک

در این روش عنصر خاک حذف شده و کشت بر پایه آب انجام می شود. به همین دلیل هیدروپونیک را با نام آب کشت هم می شناسند.
در کشت هیدروپونیک برای گیاهان بسترهای آبی در نظر گرفته می شود تا ریشه های گیاه داخل آن قرار بگیرد. رساندن مواد مغذی و کوددهی در کشت هیدروپونیک همزمان با آبیاری انجام می شود.
در واقع برای کوددهی در کشت هیدروپونیک کودهای مایع در آب حل خواهند شد، سپس محلول غذایی تهیه شده طبق برنامه‌ریزی های دقیق در اندازه های مناسب به آبی که گیاه داخل آن قرار دارد اضافه می شود.

تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک

برای خرید تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

مزایا و معایب کشت هیدروپونیک

کشت هیدروپونیک در مقایسه با کشت سنتی و خاکی دارای مزایای فراوانی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:
1. کاهش مصرف آب
2. کاهش شیوع بیماری و بروز آفات
3. عدم رشد علف های هرز
4. افزایش کیفیت محصولات
5. افزایش تعداد کشت در یک سال
6. مدیریت کامل عواملی مانند میزان ph و مواد مغذی
7. بی تاثیر شدن محدودیت های خارج از گلخانه

کشت هیدروپونیک از بهترین انواع روش کشت در گلخانه است که به خاطر مزایای فراوانش بسیار مورد استقبال گلخانه داران قرار گرفته است. البته این روش معایبی دارد که عبارت است از:
1. مصرف بالای انرژی به خاطر روشن بودن مداوم تجهیزات
2. هزینه بالای تهیه و نصب تجهیزات
3. نیاز به اندازه گیری دقیق مواد مغذی برای ساخت محلول

کشت ایروپونیک

ایروپونیک یا هواکشت یکی از موثرترین انواع روش کشت در گلخانه برای پرورش گیاهان است. در این روش ریشه های گیاهان به شکل معلق داخل یک محفظه بسته قرار می گیرند. برای جلوگیری از نفوذ نور به داخل محفظه و همچنین رشد جلبک بهترین راه این است که محفظه ها پوشانده شوند.
در مرحله بعدی آب و مواد غذایی از طریق مه پاش به ریشه ها اسپری می شوند. اسپری کردن به دو شیوه کلی انجام می شود:
• کم فشار: در این سیستم پمپ ها دائما مشغول کار هستند و به طور مرتب ریشه های گیاهان مرطوب می شود.
• پرفشار: در این روش مه پاش ها در یک زمان بندی دقیق با فشار زیاد قطره های بسیار ریز آب را اسپری میکنند، این کار آنها یک مه رقیق در محفظه ایجاد خواهد کرد. طبق مطالعات انجام شده و به اعلام ناسا روش ایروپونیک پرفشار موثرترین راه برای کشت گیاهان در فضاست.

سیستم هیدروپونیک 6 سطله

برای خرید سیستم هیدروپونیک 6 سطله می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

مزایا و معایب کشت ایروپونیک

کشت ایروپونیک از پیشرفته ترین و جدیدترین انواع روش کشت در گلخانه است و اتلاف منابع در این روش تقریبا صفر است. در ادامه به مزایای بی نظیر این روش اشاره خواهیم کرد:
1. جلوگیری از اتلاف آب
2. بیشترین میزان بازدهی و جذب مواد مغذی هنگام کوددهی
3. کاهش هزینه نیروی کار
4. بازدهی چند برابری محصولات
5. برداشت چندباره و مستمر محصول در یک سال
6. از بین رفتن محدودیت های مکانی برای کشت محصول

همانطور که می بینید بزرگترین مزیت روش ایروپونیک استفاده از تکنولوژی برای افزایش میزان محصول و صرفه جویی در مصرف منابع است. همچنین اصلی ترین کاربرد کشت ایروپونیک برای گیاهانی است که به سختی ریشه می دهند. البته این روش معایبی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

1. هزینه نسبتا بالای راه اندازی
2. حساسیت بالای نگهداری از تجهیزات
3. وابستگی کامل به انرژی برای روشن نگه داشتن تجهیزات
4. نیاز به دانش تخصصی برای راه اندازی تجهیزات و اندازه گیری

جمع بندی پایانی

در این مطلب شما را با انواع روش کشت در گلخانه آشنا نمودیم. روش کشت خاکی، روش هیدروپونیک و روش ایروپونیک از جمله روش های موجود برای کشت گلخانه ای هستند. همچنین مزایا و معایب این روش ها را برای شما شرح دادیم. اگر قصد راه اندازی پرورش گیاهان گلخانه ای دارید می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انواع روش ها با متخصصین سایت تهران گرولایت تماس بگیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: