کشاورزی قدمتی به اندازه یکجا نشینی انسان ها دارد. تا قرن ها کشاورزی به معنای کاشت بذر یا نهال در خاک بوده است. اما در سال های اخیر با پیشرفت علم و تکنولوژی برای مقابله با محدودیت های کشت سنتی و همچنین جلوگیری از هدر رفت منابعی مانند آب، روش های نوینی برای کشت و پرورش گیاهان بدون نیاز به خاک بوجود آمده است. هیدروپونیک یا کشت در آب یکی از همین روش هاست. در این مقاله قصد داریم به مقایسه کشت هیدروپونیک با کشت خاکی پرداخته و به این سوال پاسخ دهیم که کدام یک از این کشت ها به صرفه تر می باشد؟

مقایسه کشت هیدروپونیک با کشت خاکی

برای انتخاب مناسب ترین روش کشت عوامل بسیاری برای بررسی وجود دارند و عملکرد هر کدام از کشت ها در ارتباط با آنها متفاوت است. در ادامه به بررسی این عوامل و مقایسه کشت هیدروپونیک با کشت خاکی خواهیم پرداخت.
مصرف آب
همه می دانند کمبود آب یک بحران جهانی است و در چنین موقعیتی بهتر است به جای کشت سنتی و خاکی که با وجود مصرف آب فراوان برای آبیاری گیاه، بخش زیادی از این آب را هدر می دهد، شیوه ای انتخاب شود که علاوه بر کمترین میزان اتلاف، بیشترین جذب آب توسط گیاه را داشته باشد. در روش هیدروپونیک ریشه های گیاهان به طور مستقیم آب مورد نیاز را دریافت می کنند. بنابراین در کشت هیدروپونیک مصرف آب به شکل بهینه تری نسبت به کشت خاکی صورت می پذیرد.

تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک

برای خرید تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

کود دهی
در کشت سنتی درصدی از کود استفاده شده توسط گیاه جذب نمی شود، به علاوه امکان استفاده بیش از اندازه از کود در این کشت بسیار بالاست که این امر خود می تواند منجر به آسیب های فراوان از جمله تخریب محیط زیست یا ایجاد خطر برای سلامتی جانداران و انسان ها شود. اما به دو دلیل این مشکلات در کشت هیدروپونیک وجود ندارد. اول آنکه مواد مغذی مورد نیاز گیاه در این کشت باید به صورت محلول در اختیار گیاه قرار گیرد و انتخاب یک ترکیب صحیح با اندازه های دقیق باید توسط یک کارشناس انجام شود و احتمال استفاده بیش از اندازه کم می شود، دوم؛ از آنجا که مواد مغذی در این کشت به طور مستقیم به ریشه گیاه می رسد بنابراین میزان جذب بالا رفته و اتلاف کمتری اتفاق می افتد.
علف های هرز
خاک محل بسیار مناسبی برای رشد علف های هرز است و کندن و وجین کردن این علف ها می تواند زمان و انرژی بسیاری از کشاورز بگیرد اما در کشت هیدروپونیک امکان رویش علف هرز وجود ندارد. به علاوه علف های هرز از مواد مغذی و آبی که به گیاه داده می شود تغذیه می کنند در نتیجه با حذف امکان رویش، گیاه از مراحل رشد و کیفیت محصول بهتری برخوردار خواهد بود.
فضای کشت
ایجاد یک کشت خاکی و سنتی به فضای زیادی نیاز دارد یکی از دلایلش هم این است که کاشت گیاه صرفا به شکل افقی انجام می گیرد. در کشت هیدروپونیک، در یک فضای کوچک تر همان نتیجه حاصل می شود به علاوه کشت در گلخانه این امکان را به گلخانه دار می دهد تا از کشت عمودی نیز استفاده نماید. مضاف بر آن گفته شد که در کشت هیدروپونیک مواد مغذی به طور مستقیم در اختیار گیاه قرار می گیرد بنابراین گیاهان نیاز به ریشه های بزرگ و حجیم ندارند در نتیجه فضای کمتری اشغال خواهد شد.
آفات، حشرات و بیماری های گیاهی
طبیعتا کنترل تمام عوامل در محیط باز کار غیر ممکنی خواهد بود اما از آنجا که فضای داخلی گلخانه یک محیط کنترل شده و بسته است امکان ورود آفات و حشرات مزاحم و شیوع بیماری بسیار کمتر از فضای باز است به علاوه حتی در صورت بروز همچین مشکلی در کشت هیدروپونیک کنترل و ریشه کن کردن این معضل بسیار آسان تر از کشت خاکی و در فضای باز است.
زیبایی ظاهری
می توان گفت یکی از معدود مواردی که کشت هیدروپونیک امتیاز کمتری به نسبت کشت سنتی دربافت می کند همین موضوع است. طبیعتا یک باغ سرسبز و بزرگ بسیار چشم نوازتر از فضای یک گلخانه است و ممکن است گیاهان کاشته شده در باغ و محیط باز شاداب تر از گیاهان گلخانه ای به نظر برسند.
دفعات کشت
در کشت خاکی برای دادن فرصت استراحت به خاک و شرایط جوی و آب و هوایی تنها یک بار در سال امکان کشت وجود دارد اما این دو محدودیت برای کشت هیدروپونیک بی معنی هستند چراکه بدون توجه به شرایط آب و هوایی خارج از گلخانه می توان حتی در هر چهار فصل کشت و برداشت محصول انجام داد. البته طبیعتا تعداد دفعات بستگی به مدت زمان رشد گیاه دارد.
سرعت رشد گیاه
اشاره شد که در کشت هیدروپونیک میزان جذب آب و مواد مغذی توسط ریشه های گیاه بسیار بهینه تر از کشت خاکی است و علاوه بر این شرایط رشد و پرورش گیاهان در گلخانه کاملا در کنترل گلخانه دار است. مجموع این عوامل سبب شده است که رشد گیاهان در کشت هیدروپونیک بین 30 تا 50 درصد سریع تر از کشت خاکی باشد.
مصرف انرژی
کشت خاکی اگر در زمین کشاورزی انجام شود تقریبا هزینه ای برای مصرف انرژی بوجود نمی آورد و اگر هم کشت خاکی در گلخانه باشد شاید تنها هزینه ای که برای انرژی می شود لامپ های رشد گیاه باشد. اما کشت هیدروپونیک کاملا وابسته به انرژی است. چراکه علاوه بر احتمال وجود لامپ های رشد گیاه، سیستم جریان آب در این روش باید همواره روشن باشد.

چهار راهی آب بهکو مدل BHC-3294

برای خرید چهار راهی آب بهکو مدل BHC-3294 می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

کدام کشت به صرفه تر است؟

کشت هیدروپونیک در ابتدا نیاز به صرف هزینه نسبتا بالایی برای تهیه تجهیزات و برپا کردن گلخانه دارد و در کشت خاکی هزینه شروع کار بسیار ناچیز است. بنابراین شاید در ظاهر به نظر برسد که کشت خاکی انتخاب به صرفه تری است اما با توجه به تفاوتی که این دو کشت در بازدهی و کیفیت محصول تولید شده دارند می توان گفت در صورت وجود بودجه برای صرف هزینه ابتدایی انتخاب کشت هیدروپونیک بسیار مناسب تر و به صرفه تر از کشت خاکی است.

جمع بندی

نهایتا اینکه کدام روش کشت برای شما مناسب است کاملا بستگی به شرایط، امکان، بودجه در نظر گرفته شده و نوع گیاه آماده کشت دارد و یک تصمیم شخصی است. در صورتی که قصد پرورش گیاه دارید کارشناسان و مختصصان مجرب فروشگاه تهران گرولایت با پشتیبانی 24 ساعته آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در این زمینه می باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: