عملکرد گلخانه ها

گلخانه به فضای محدودی گفته می شود که قابلیت کنترل و مدیریت شرایط محیطی برای رشد گیاه در تمامی زمان های سال را داراست. دیوار وسقف گلخانه ها معمولا توسط پوشش هایی شفاف پوشانده شده است که باعث ایجاد اثر گلخانه ای و ذخیره انرژی خورشیدی داخل گلخانه می شود. برای کاشت گیاه در گلخانه می توان از دو روش کاشت بدر و کاشت نشا استفاده کرد. گلخانه در هر سال می تواند بیش از یک بار کاشت و برداشت داشته باشد، کاشت بهاری، تابستانی، پاییزی و زمستانی.

مزایای رشد و پرورش گیاهان در گلخانه

با افزایش جمعیت نیاز به افزایش تولید مواد غذایی، کشت گیاه و غذا به صورت سنتی و قدیمی نمی تواند پاسخگوی نیاز انسان ها به مواد غذایی باشد. بنابراین این نیاز می تواند با روی آوردن به پرورش گیاهان در گلخانه رفع شود. رشد و پرورش گیاهان در گلخانه ها به جای مزارع و زمین های کشاورزی دارای مزایای بسیاری ست که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

1. افزایش تولید: همانطور که قبلا اشاره شد به خاطر بالا رفتن جمعیت و کاهش زمین های مرغوب برای کشاورزی نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی و غذایی وجود دارد. به نظر می رسد که می توان با گسترش و توسعه گلخانه ها بر این قبیل مشکلات غلبه کرد چرا که با این روش می توان در زمین های به نسبت کوچک محصولات بیشتری تولید و روانه بازار کرد.  
2. افزایش عملکرد و بازدهی محصول: از آنجایی که شرایط محیطی در گلخانه تحت کنترل صاحب کشت است و به ندرت اتفاق غیرمترقبه ای پیش می آید میزان بازدهی محصولات هم بیشتر می شود همچنین با برخی اقدامات بهینه ساز می توان نرخ بازدهی محصولات را افزایش داد، به طور مثال عایق بندی و انتخاب سیستم گرمایش مناسب و بهبود سیستم روشنایی می تواند تاثیر چشمگیری بر افزایش عملکرد و بازدهی محصول داشته باشد.
3. ریسک حداقل در تولید محصول: کشت محصول در زمین های کشاورزی می تواند با ریسک های بالایی همراه باشد،مثلا در کشور کم آبی مانند ایران کشاورز باید هر سال نگران میزان بارش ها، کمبود آب، خشکسالی و هدر رفتن محصولات باشد. سیستم کشت گلخانه ای می تواند این ریسک ها و نگرانی ها را به حداقل برساند.
4. استفاده کارآمد از محصولات گلخانه ای: نیازها و سبک غذایی امروزه مردم جهان ایجاب می کند تا بسیاری از محصولات در خارج از فصل پرورششان، تولید و به بازار عرضه شوند. با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی، پرورش و کشت هر محصولی در هر زمانی ممکن نیست اما گلخانه همان محیطی ست که می تواند این مشکل را حل کند. گلخانه می تواند از گیاهان در برابر گرما و سرمای بیش از حد در یک محیط کنترل شده محافظت کند.
5. کنترل دقیق تر آفات و بیماری های گیاهی: کشاورزانی که در زمین های زراعی به شیوه سنتی کشت می کنند، ممکن است هرساله تمام یا بخشی از محصولشان را در اثر آفات و بیماری های گیاهان از دست بدهند، چراکه در محیط باز و خارج از کنترل ممکن است هر اتفاقی برای محصولات بیفتد، اما در گلخانه به ندرت شرایط از دست صاحب کشت خارج می شود، انتخاب بذر و نشا در گلخانه با حساسیت و دقت بیشتری انجام می شود.
6. امکان رشد محصول در همه فصول: همانطور که گفته شد یکی از مزیت های کشت گلخانه ای به نسبت کشت در زمین زراعی، امکان تولید بیشتر از یک بار در سال است. یعنی می توان در چهار فصل سال تولید محصول داشت،البته به این دلیل که در فصل تابستان زمین های زراعی محصولات خود را به فروش می رسانند بهتر است گلخانه ها در تابستان کشت انجام ندهند.

اتاق رشد گیاه

برای خرید اتاق رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

انواع گلخانه ها

گلخانه را می توان به دسته بندی ها و گروه های مختلفی تقسیم کرد، اما به طور کلی گلخانه ها از سه جنبه قابل دست بندی هستند؛
• از نظر نوع سازه و شکل ساختمان
• از نظر نوع تولید و محصول زیر کشت
• از نظر کاربرد گلخانه

تقسیم بندی گلخانه از نظر نوع سازه و ساختمان

ساختمان گلخانه از نظر نوع سازه به دو دسته چوبی (سنتی) و فلزی (مدرن) تقسیم می شود. اسکلت اصلی گلخانه های چوبی، از چوب و با پوشش پلاستیک درست شده است، این گلخانه ها معمولا ارتفاع کمی دارند و از سیستم گرمایی و تهویه مناسبی برخوردار نیستند، مزیت این گلخانه ها هزینه پایین احداث آنهاست اما به خاطر نامناسب بودن محیط داخلی، امکان رشد بسیاری از گیاهان و تولید در میزان بالا برای گلخانه های چوبی وجود ندارد.
اسکلت گلخانه های مدرن از فلز است و معمولا با پوشش پلاستیک ضد اشعه ماورا بنفش پوشیده شده اند. سیستم گرمایش و تهویه این گلخانه ها پیشرفته و مناسب است و ارتفاع آنها معمولا بیش از4 متر است و به دلیل همین شرایط مناسب رشد گیاه در آنها عملکرد و بهره وری بهتری نسبت به گلخانه های چوبی دارد.

تقسیم بندی گلخانه ها از نظر نوع تولید و محصول

گلخانه ها بر اساس نوع تولید به سه دسته تبدیل می شوند:
• گلخانه های تولید سبزیجات و صیفی جات که محصولاتی مانند خیار، گوجه فرنگی، بادمجان و سبزیجات برگی (ریحان، شاهی و نعناع و...)
• گلخانه های تولید گل و گیاه زینتی شامل انواع گلهای شاخه بریده (رز، گلایول و داوودی و...) و گلهای آپارتمانی
• سالنهای گلخانه ای برای تولید قارچ دکمه ای وصدفی

تقسیم بندی گلخانه ها از نظر کاربرد

گلخانه ها را بر اساس نوع استفاده و کاربرد آن به چهار دسته کلی می توان تقسیم کرد؛
• گلخانه های آموزشی
• گلخانه های تحقیقاتی
• گلخانه های تجاری
• گلخانه برای سرگرمی

کود فیدینگ Short Flowering

برای خرید کود فیدینگ Short Flowering می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

عوامل مهم در انتخاب سیستم آبیاری گلخانه ای ایده آل

می توان گفت مهم ترین پارامتری که در کیفیت محصولات گلخانه ای تاثیر فراوانی دارد انتخاب یک روش صحیح برای آبیاری است. برای انتخاب بهترین شیوه آبیاری در گلخانه باید موارد زیادی را سنجید و در نظر گرفت. برخی از این موارد عبارتند از:
• محصول مورد کشت
• حفظ دما و رطوبت مناسب داخل گلخانه
• تهویه مناسب
• میزان نور خورشید
• شرایط آب و هوایی منطقه کشت
• فصل و زمان کشت

رایج ترین سیستم های آبیاری مورد استفاده در گلخانه ها

آبیاری در گلخانه را می توان در دسته بندی های مختلفی مانند آبیاری دستی، آبیاری محیطی، آبیاری سقفی، آبیاری زیر سطحی، آبیتری قطره ای و مواردی دیگر تقسیم کرد، در ادامه به سه مورد از رایج ترین روش ها برای آبیاری گیاهان گلخانه ای اشاره خواهد شد:
آبیاری با لوله های زیرزمینی در گلخانه: به این روش آبیاری تراوا نیز گفته می شود. سیستم آبیاری با لوله های زیرزمینی به این صورت است که با استفاده از لوله های منفذدار و اسفنجی، آب، کود، سم و مواد مغذی را در یک فضای مرطوب به طور مستقیم در اختیار ریشه قرار می دهد. این روش مانند آبیاری قطره ای ست با این تفاوت که از زیر زمینی و به شکل نشتی انجام می شود. آبیاری آسان به ریشه، جلوگیری از رشد علف هرز و عدم نیاز به هموار کردن زمین از مزایای این روش است.
آبیاری با سیستم هیدروپونیک در گلخانه: در این نوع سیستم آبیاری، خاک وجود ندارد. نام دیگر این روش آب کشت است. در روش هیدروپونیک مختصصان بعد از سنجش نیازهای گیاه، با استفاده از آبی که به گیاه می دهند مواد مغذی را به گیاه می رسانند و نیاز گیاه به خاک از بین می رود. بازدهی در این روش بالاست و به نسبت روش های سنتی مصرف آب کمتری دارد به همین دلیل نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. گیاهانی مانند خیار، گوجه فرنگی،کاهو و فلفل را می توان با سیستم آبیاری هیدروپونیک کشت کرد.
آبیاری با میکرو آبپاش ها: میکرو آبپاش ها قطعات کوچک و پلاستیکی هستند که بر روی میله هایی از جنس فلز یا پلاستیک نصب می شوند. فاصله میان این میکرو آبپاش ها باید کمتر از6 متر باشد. مزایای میکرو آبپاش ها شامل نصب آسان، وزن کم و حمل و نقل راحت، پخش آب به صورت یکنواخت و دایره ای و چرخش بسیار سریع آنها می باشد، البته یک نکته منفی درباره میکرو آبپاش ها وجود دارد که این است که دقت کمی در آبیاری دارند.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: