نور یکی از موثرترین عوامل در کیفیت رشد و میوه دهی گیاهان است. منبع اصلی تغذیه گیاه یا فتوسنتز نور خورشید است و اگر فتوسنتز به درستی انجام نشود گیاه رفته رفته طراوت خود را از دست داده و از بین می رود. اگر گیاه در محیطی کاشته شده باشد که نور کافی از خورشید دریافت نکند، کشاورز باید از لامپ های رشد گیاه استفاده کند. لامپ های رشد گیاه آن دسته از طزف های نور خورشید را که برای رشد گاه لازمند، تولید می کنند. این نورها شامل طیف های آبی و قرمز هستند.
نورگرایی
فتوتروپیسم یا نور گرایی زمانی اتفاق می افتد که گیاه در سایه کاشته شود، در این زمان ساقه های گیاه خود را به سمت نور خورشید می کشند و در واقع به سمت نور تغییر زاویه می دهند. برخلاف ساقه که نورگرایی مثبت دارد ریشه های گیاه معمولا در جهت مخالف نور رشد می کنند، به عبارت دیگر نورگرایی در ریشه گیاهان منفی است.
برای خرید لامپ رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
اثرات کمبود نور در گیاهان
همانطور که پیشتر اشاره شد نور در فتوسنتز گیاهان نقش به سزایی دارد و اولین اثر کاهش نور گم شدن سرعت فتوسنتز و رشد گیاه است. با کاهش فتوسنتز میزان مواد غذایی دریافتی توسط گیاه نیز کاهش می یابد بنابراین بین اندام های گیاه برای جذب مواد غذایی ایجاد رقابت می شود که نتیجه این اتفاق کم شدن و ریزش گل و میوه است. اثر دیگر کمبود نور تولید گیاهان ضعیف است چراکه کمبود نور باعث باریک شدن ساقه و نازک شدن برگها و افزایش فاصله میان گره های ساقه می شود و از آنجا که گره ها نواحی حیاتی گیاه هستند این اتفاق موجب طولانی شدن مدت رشد و بالا رفتن هزینه های تولید خواهد شد. به علاوه کمبود می تواند باعث بالا رفتن احتمال شیوع بیماری شود.
از دیگر علائم و اثرات کمبود نور می توان به رنگ پریده شدن و کوچک شدن برگها، شکننده شدن گیاه و رشد گیاه به طرف نور اشاره کرد.
معایب کمبود نور در گیاهان
اصلی ترین عیبی که در اثر کمبود نور بوجود می آید کاهش کیفیت گیاه است، زیرا با کم شدن سرعت فتوسنتز ذخیره مواد غذایی نیز در گیاه کم می شود و در اثر رقابتی که بین برگها و ساقه برای جذب مواد غذایی شکل می گیرد، رویش گلها کاهش یافته و در صورت رویش نیز، پایدار نبوده و سریع به زمین می افتند. در گیاه میوه دار نیز این امر موجب کاهش تعداد میوه ها و بی کیفیت شدن میوه های تولید شده می شود.
به علاوه درختان مواجه با مشکل کمبود نور، دچار ضعف در رشد ریشه شده و میزان کشیدگی در ریشه هایشان کم می شود و به تدریج تعداد و رشد ریشه های جدید در آنها متوقف می شود.
برای خرید پروژکتور 300 وات رشد گیاه مدل DGL1000 می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
اثرات کمبود نور در گیاهان آپارتمانی
فردی که قصد پرورش گیاه در آپارتمان را دارد حتما باید به میزان نور دریافتی خانه و انتخاب گیاه مناسب دقت کند. مشکل اصلی که گیاهان آپارتمانی با آن مواجه هستند کمبود نور است. از علائم کمبود نور در گیاهان آپارتمانی می توان به رنگ پریده شدن برگها، بلند شدن طول ساقه گیاه و افزایش فاصله میان رشد برگها اشاره کرد. همچنین گیاهان ابلق، یعنی دو رنگ، به رنگ سبز در می آیند. به علاوه پدیده نورگرایی در این گیاهان قابل مشاهده است، یعنی گیاهان به سمت منبع نور رشد می کنند. چنانچه خانه نور کافی از خورشید دریافت نمی کند، بهترین راه استفاده از لامپ های رشد گیاه است که مناسب ترین جایگزین برای نور خورشیدند.
لامپ های رشد گیاه
با توجه به معایب فراوانی که در اثر کمبود نور برای گیاهان پیش می آید، در صورتی که مکان مورد نظر برای کشت گیاه میزان مناسبی از نور خورشید را دریافت نمی کند، می توان از لامپ های رشد گیاه استفاده کرد. این لامپ ها می توانند آن دسته از طیف هایی که برای رشد مورد نیاز است، در اختیار گیاه قرار می دهند. لامپ های رشد گیاه یک جایگزین بسیار عالی برای نور خورشید هستند و انواع در اندازه ها و شکل ها تولید می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید