خیار جزو میوه هاییست که در همه فصول پرطرفدار و پراستفاده است. در این مقاله قصد داریم به توضیح کشت خیار به روش هیدروپونیک بپردازیم و مزایای این نوع کشت را شرح دهیم.

گیاه شناسی خیار

خیار گیاهی از خانواده کدو قلیایی، تیره کدوییان و دارای ساقه ای بالارونده است که میوه های خیار از آن آویزان می شوند. تقریبا 95 درصد این میوه را آب تشکیل داده است و کالری پایینی دارد، به همین دلیل یک انتخاب مناسب برای برنامه غذایی ورزشکاران و علاقه مندان به کاهش وزن است. خیار مزایای فراوانی دارد و به شکل های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. خیار منبع مناسبی برای دریافت پتاسیم و منیزیم است به همین دلیل می تواند در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی موثر باشد. فیبر داخل خیار بر عملکرد سیستم گوارش اثر مثبت داشته و وجود آنتی اکسیدان در این میوه موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود.

کشت خیار به روش هیدروپونیک

خیار بعد از گوجه فرنگی دومین میوه پرکشت در گلخانه و یک انتخاب عالی برای کشت به شیوه هیدروپونیک است. این شیوه در آغاز احداث پرهزینه تر از سایر شیوه های کشت است اما به علت افزایش میزان کشت و بالا رفتن کیفیت محصول در نهایت سوددهی بیشتری نسبت به کشت سنتی خواهد داشت.
برای کاشت خیار در گلخانه هیدروپونیک دو روش وجود دارد؛ کاشت بذر و کاشت نشاء.
برای کاشت بذر دقت کنید که حتما نوع پارتنوکاپ را تهیه نمایید که بدون گرده افشانی تشکیل میوه می دهد. می توان بذرها را به همراه پیت ماس، پشم سنگ یا ورمیکولیت داخل گلدان های مخصوص هیدروپونیک کاشت. این گلدان ها دارای دیواره های مشبک هستند که باعث می شود ریشه های گیاه به راحتی از گلدان خارج شوند تا داخل آب و محلول غذایی قرار بگیرند. بذر خیار معمولا بعد از 2 تا 3 روز جوانه خواهد زد. از زمان تشکیل میوه به مدت 10 تا 14 روز میوه ها کاملا رسیده و قابل برداشت است.

تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک

برای خرید تجهیزات هیدروپونیک و ایروپونیک می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

دما و نور مورد نیاز خیار برای رشد

گیاه خیار برای رشد به هوای معتدل و نسبتا گرم نیاز دارد، دمای بالاتر از 38 درجه و کمتر از 19 درجه حیات این گیاه را به خطر خواهد انداخت. بهترین بازه دما برای رشد خیار 24 تا 29 درجه است.
در صورت اقدام به کاشت خیار در گلخانه هیدروپونیک خود ابتدا مطمئن شوید که گلخانه شما بهره بالایی از نور خورشید داشته باشد زیرا این گیاه برای رشد به شدت نیازمند نور است. در غیر این صورت حتما در گلخانه خود از لامپ های رشد گیاه استفاده کنید. خیار باید در طول روز حداکثر 16 ساعت نور دریافت کند.

محلول مغذی و ph مناسب برای خیار

در کشت هیدروپونیک مواد مورد نیاز گیاهان به وسیله محلول های غذایی تامین می شود توجه کنید که وجود نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای رشد گیاهان ضروری است پس محلول تهیه شده در کنار دیگر مواد مغذی، حتما حاوی این عناصر نیز باشد. عبارت NPK نشانگر وجود این سه عنصر در کودها و محلول های غذایی است. ترکیب npk 4-1-6 می تواند انتخاب مناسبی برای خیار باشد. تنظیم ph بستر کشت نیز برای گیاهان امری ضروری است و ph مورد نیاز خیار 7/5 است. به وسیله یک پی اچ متر می توان همواره ph بستر آبی خیار هیدروپونیک را سنجید.

گلدان هیدروپونیک سایز متوسط

برای خرید گلدان هیدروپونیک سایز متوسط می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

مزایا و معایب کشت خیار به روش هیدروپونیک

کشت میوه در گلخانه های هیدروپونیک مزایای بسیاری نسبت به کشت سنتی دارد که در ادامه برخی از آنها را عنوان می کنیم:
صرفه جویی در مصرف آب و محلول غذایی: از آنجا که در این روش به جای خاک از آب به عنوان بستر کشت استفاده می شود آب و مواد غذایی مورد نیاز گیاه به طور مستقیم در اختیار ریشه های گیاه قرار می گیرد. در نتیجه میزان هدر رفت آب و کود در این روش بسیار کمتر از کشت خاکی است.
محصول بیشتر و باکیفیت تر: در روش هیدروپونیک کنترل و نظارت گلخانه دار بر رشد گیاه بیشتر است به علاوه کیفیت آبیاری و کوددهی در این روش بسیار بالاست در نتیجه محصول تولید شده به نسبت کشت سنتی از کیفیت بهتری برخوردار است. پیشتر اشاره شد که خیار برای رشد نیازمند هوای گرم و نور شدید است با کشت خیار به شیوه هیدروپونیک محدودیتی در انتخاب مکان کشت و زمان کشت وجود ندارد و در تمام سال می توان برداشت محصول انجام داد که این امر سود بیشتری برای زارع در پی خواهد داشت.
کنترل سلامتی گیاه: خاک بستر مناسبی برای رشد انواع آفات و شیوع بیماری هاست و در کشت هیدروپونیک با حذف این عامل خطر ابتلای گیاهان به آفت و بیماری به شدت کاهش می یابد. به علاوه محیط گلخانه محیطی بسته و کنترل شده است در نتیجه امکان ورود عوامل آسیب‌زا به داخل آن کم است.
دو عیب اصلی که کشت خیار به شیوه هیدروپونیک دارد عبارت است از:
هزینه بالای احداث: برپاسازی یک گلخانه هیدروپونیک در ابتدا هزینه زیادی را به شما تحمیل می کند زیرا این کشت نیازمند تجهیزات و ابزارآلات مخصوص است. اما با چند کشت مناسب می توانید به سوددهی برسید.
وابستگی به انرژی: تجهیزات داخل گلخانه هیدروپونیک باید به طور دائم روشن باشند و قطعی برق طولانی می تواند خسارات جبران ناپذیری به کشت وارد کند. در نتیجه علاوه بر وابستگی، هزینه تامین انرژی در این کشت نیز به نسبت کشت سنتی و خاکی بیشتر است.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: