اسیدی یا قلیایی بودن یک خاک که با علامت اختصاری pH شناخته می شود، تاثیر مستقیمی بر پرورش گیاهان دارد، علامت بر مبنای میزان فعالیت یون هیدروژن است. میزان پی اچ خاک در بازه 1 تا 14 قرار دارد. 7 به معنای خنثی بوده و اعداد پایین تر نشانگر محیط اسیدی و اعداد بالاتر از 7 بیانگر محیط قلیایی است. متناسب با نیاز گیاه، کشاورزی موظف است pH محیط کشت را تنظیم کند. در کشت سنتی محیط کشت خاک و در کشت هیدروپونیک منظور از محیط کشت آب می باشد. برای دانستن میزان پی اچ باید از وسیله ای به نام pH متر یا پی اچ سنج استفاده کرد.
pH متر، پی اچ سنج یا اسید سنج چیست؟
پی اچ متر وسیله ای الکترونیکی و پرکاربرد در آزمایشگاه، برای سنجش میزان اسید و باز است. این دستگاه شامل دو قسمت میله کاوشگر و اندازه گیر می باشد. عملکرد این دستگاه به این شکل است که میله کاوشگر میزان پی اچ محلول مورد آزمایش را به سیگنال الکترونیکی تبدیل می کند و اندازه گیر این میزان را نمایش می دهد. دستگاه پی اچ سنج با نام اسید سنج نیز شناخته می شود. مهم ترین کاربردهای این دستگاه در صنایع کشاورزی، داروسازی، صنایع غذایی، دامپروری، تصفیه خانه ها و آزمایشگاه ها می باشد.
برای خرید تجهیزات اندازه گیری اتاق رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
انواع دستگاه های pH متر
دستگاه های پی اچ سنج درچهار دسته جای می گیرند و هرکس باید با توجه به نیاز و میزان حساسیت موضوع مورد سنجش از بهترین مدل استفاده نماید. این دسته ها عبارتند از؛
پی اچ سنج قلمی: می توان گفت ارزان ترین مدل اسید سنج، مدل قلمی می باشد و نسبت به دیگر مدل ها دقت کمتری دارد. اما بسیار کوچک است و همین ویژگی موجب حمل بسیار آسان آن می شود. از این مدل می توان در مصارف عمومی مانند سنجش آب آکواریوم یا استخر نیز استفاده کرد.
پی اچ سنج پرتابل: این مدل به نسبت مدل قلمی بزرگ تر و گران قیمت تر می باشد اما دقت بالاترش موجب افزایش کارایی آن به نسبت مدل قبلی شده است.
پی اچ سنج وایرلس: اسید سنج وایرلس به آسانی قابلیت انتقال اطلاعات به گوشی موبایل، رایانه و یا هر برنامه دیگری که روی آن نصب شده باشد را دارد.
پی اچ سنج رومیزی: بر خلاف مدل های دیگر این مدل قابلیت حمل و انتقال را ندارد. اما بالاترین دقت در میان اسید سنج ها متعلق به مدل رومیزی می باشد و حتی می تواند علاوه بر pH برخی پارامترهای دیگر را نیز اندازه گیری نماید. به طور معمول کاربرد اصلی pH متر رومیزی در آزمایشگاه ها و صنایع می باشد.
شیوه کار با pH متر یا پی اچ سنج
برای استفاده از پی اچ متر پیش از هر کاری باید مطمئن شد که میله کاوشگر در محلول نگهدارنده با pH 4 نگهداری شده باشد زیرا در غیر اینصورت نتیجه سنجش پی اچ با خطا همراه خواهد بود. در صورتی که چنین مشکلی روی داد باید ابتدا میله را به مدت دو ساعت در آب مقطر نگه داشت و سپس داخل محلول نگه دارنده قرار داد. برای اندازه گیری پس از آن که میله کاوشگر داخل محلول مدنظر قرار گرفت پس از ثابت شدن عدد پی اچ، میزان اصلی pH به دست می آید. اگر قصد دارید محلول دیگری نیز اضافه کنید باید محلول به شکل مداوم هم زده شود و بعد از پایان کار میله کاوشگر شسته و خشک شود و مجددا داخل محلول نگهدارنده قرار بگیرد. به علت ظرافت و حساسیت این کار بهتر است که هنگام انجام آزمایش از دستکش و لباس محافظ استفاده شود.
برای خرید پی اچ متر قلمی 3 کاره مدل PH-689 می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
مراحل کالیبراسیون کردن پی اچ متر
برای اینکه pH متر اندازه گیری را به درستی و با دقت انجام دهد ابتدا باید دستگاه را کالیبره کنیم. برای این کار دو روش وجود دارد که عبارتند از؛
کالیبره کردن یک نقطه ای: این روش برای استفاده های معمولی کاربرد داشته و از یک محلول رفرانس با پی اچ مشخص استفاده می شود.
کالیبره کردن سه نقطه ای: از این روش پیش از اندازه گیری های دقیق استفاده می شود و سه محلول رفرانس با پی اچ مشخص مورد استفاده قرار می گیرد. به علاوه اگر برای مدت طولانی از پی اچ متر استفاده نشده باشد یا شرایط نگهداری مناسب نبوده باشد نیز این روش کاربرد دارد.
خرید پی اچ متر
اولین نکته ای که در تهیه pH متر باید به آن توجه داشت خرید از یک فروشگاه معتبر است. چراکه خرید یک کالای نامرغوب و تعیین پی اچ اشتباه می تواند منجر که ضررهای غیر قابل جبرانی شود. فروشگاه تهران گرولایت با ضمانت اصالت کالا آماده فروش و پاسخگویی به سوالات خریداران گرامی می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید