گیاه شناسی نعناع

نعناع یک گیاه علفی و دائمی است. برای تعیین منشا پیدایش این گیاه بین محققین اختلاف وجود دارد. آسیا، مصر و انگلستان اصلی ترین گزینه ها به عنوان محل رشد نعناع هستند. ساختار شیمیایی نعناع دارای اسانس بوده و مهم ترین ماده در این اسانس منتول می باشد. 

منتول یک طعم دهنده قوی است و یکی از مزایای آن تقویت معده است. از نعناع علاوه بر مصارف خوراکی برای تولیدات دارویی و درمانی نیز استفاده می شود. تامین شرایط مناسب برای کشت نعناع کار دشواری نیست، در ادامه شما را با عوامل موثر بر پرورش گیاه نعناع آشنا خواهیم کرد. 

برای خرید خاک و بستر کشت می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.

عوامل موثر بر پرورش گیاه نعناع

عوامل متعددی بر رشد گیاهان اثرگذار هستند، اصلی ترین این موارد عبارتند از: 

1. آبیاری

برای رشد گیاه نعناع بهتر است خاک بستر کشت همواره مرطوب باشد اما بیش از اندازه خیس نشود و گیاه حالت غرقابی پیدا نکند. 

هر زمان دیدید که خاک گیاه خشک شده است اقدام به آبیاری نمایید. هنگام آبیاری دقت داشته باشید که آب روی برگ و ساقه های نعناع ریخته نشود. 

2. خاک

استفاده از ترکیبات مغذی مانند پیت ماس در خاک کشت نعناع توصیه می شود. اما مهم ترین ویژگی برای خاک نعناع زهکشی آن است. برای حفظ زهکشی می توانید از کوکوپیت، پرلیت یا شن و ماسه استفاده کنید. همچنین نعناع نیاز به محیط کشت خنثی دارد بنابراین ph 6 تا 5/7 برای خاک ایده آل است. 

3. نور

نیاز نعناع به نور برای رشد، متوسط است. برای پرورش گیاه نعناع 3 الی 4 ساعت نور مستقیم خورشید و یا 5 الی 6 ساعت نور غیرمستقیم کافی است. در زمانی که گیاه زیر نور خورشید قرار دارد به هیچ عنوان آب روی برگ ها ریخته نشود، چرا که باعث سوختگی برگ خواهد شد. 

4. دما

شرایط آب و هوایی مناسب برای کشت نعناع هوای معتدل است. محدوده دمایی 18 تا 21 درجه برای این گیاه ایده آل می باشد. نعناع نسبت به تغییرات شدید دمایی حساس بوده و دچار شوک می شود، بنابراین از قرار دادن گیاه مجاور کولر و بخاری خودداری کنید. 

5. کوددهی

کوددهی زیاد می تواند عطر و طعم نعناع را از بین ببرد. بنابراین تنها زمانی از کود استفاده کنید که رشد گیاه متوقف یا ضعیف شده باشد. برای کوددهی نعناع می توانید از کودهای مخصوص سبزیجات استفاده کنید. 

نحوه کاشت گیاه نعناع

برای پرورش گیاه نعناع دو روش کلی وجود دارد:

  1. کاشت بذر 
  2. کاشت قلمه 

کاشت بذر گیاه نعناع

اولین گام تهیه بذر مرغوب و باکیفیت است. بذر خراب و بی کیفیت محصول خوبی به شما نخواهد داد. برای کاشت، بذرها را در عمق 2 سانتی متری از سطح خاک بکارید، به کمک یک اسپری با سوراخ های بسیار ریز کمی آب روی خاک اسپری کنید و در نهایت گلدان را در یک مکان مناسب که بتواند نور غیرمستقیم دریافت کند قرار دهید. 

معمولا ظرف 2 هفته بذرها جوانه می زنند. برای جوانه زنی بهتر و سریع تر می توانید بذرهای نعناع را پیش از کاشت یک روز داخل آب بگذارید. 

کاشت قلمه گیاه نعناع

قلمه به بخشی گفته می شود که از گیاه بالغ جدا شده باشد. قلمه نعناع باید از 9 تا 12 سانتی متر طول داشته باشد و به صورت اریب و بدون له شدگی از گیاه مادر جدا شود. 

بخش انتهایی ساقه جدا شده را برای تسریع ریشه زایی به هورمون رشد آغشته کنید، بعد ساقه را در یک شیشه حاوی آب مقطر گذاشته و ظرف را در معرض نور خورشید قرار دهید. هر زمان آب ظرف کم شد به آن آب اضافه کنید. 

معمولا طی دو هفته قلمه ریشه می زند. پس از ریشه زنی می توان قلمه را به گلدان منتقل نمود. گیاه را در عمق 3 سانتی متری خاک به گونه ای بکارید که ریشه های تازه درآمده آسیب نبینند. در نهایت اقدام به آبیاری نموده و گلدان را در معرض نور قرار دهید. 

نحوه برداشت گیاه نعناع

آخرین مرحله در پرورش گیاه نعناع برداشت است. از گیاه نعناع می توان 2 تا 3 بار در سال برداشت انجام داد. برگ هایی را برداشت کنید که 5 سانتی متر طول داشته باشد. برای برداشت حتما از قیچی مخصوص و ضدعفونی استفاده کنید و علاوه بر این مواظب باشید تا حین برداشت به گیاه آسیبی نرسد. 

نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که برداشت زیاد می تواند رشد گیاه نعناع را متوقف کند، بنابراین در هر نوبت تنها یک سوم گیاه را بچینید. 

در مزارع بزرگ برداشت محصول توسط ماشین صورت می گیرد و بلافاصله به سمت دستگاه های خشک کننده هدایت می شود. این کار باعث می شود تا محصول ماندگاری بیشتری داشته و جای کمتری اشغال کند. برای برداشت اسانس نیز، بهترین زمان در دوره گلدهی گیاه نعناع می باشد. بعد از این دوره اسانس خوبی دریافت نخواهید کرد. 

سخن پایانی

نعناع موارد استفاده فراوانی در خانه ما ایرانی ها دارد. نعناع تازه برای خوردن و ساخت دمنوش، نعناع خشک شده برای طبخ غذا و عصاره نعناع برای موارد دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مهم ترین مزایای این گیاه کاهش نفخ و تقویت معده است. با پرورش گیاه نعناع در خانه می توان در طول سال همواره از این گیاه به صورت تازه استفاده کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: