مشکلات رایج در پرورش محصولات گلخانه ای
مزیت اصلی گلخانه ها این است که شرایط داخل آن تحت کنترل است. بنابراین رصد کردن آفت ها و بیماری ها بسیار با اهمیت است. فضای بسته، دما و رطوبتی که در داخل گلخانه وجود دارد می تواند باعث رشد و تکثیر بسیاری از آفات و بیماری های گیاهی شود. این بیماری ها می توانند در محیط گلخانه به سرعت شیوع پیدا کرده و گیاهان را درگیر کند. با این وجود به علت مزایایی که پرورش گیاهان در گلخانه به نسبت کشت در فضای باز دارد، مانند ایجاد اشتغال، افزایش تولید و کاهش مصرف آب، این روش بر کشت سنتی برتری دارد.
پیشگیری از طریق محرومیت
یکی از مشکلات گلخانه دور نگه داشتن موجودات مشکل ساز است، از بین بردن مشکل پس از پخش شدن بسیار پر هزینه است. برای جلوگیری از ورود حشرات به گلخانه باید از توری هایی استفاده کرد بتواند مانع ورود آنها بشود. این شکل توری ها می توانند باعث محدود شدن جریان هوا شوند. برای اینکه خطر ورود موجودات اشکال ساز به حداقل برسد، بهتر است تمامی گیاهان گلخانه را از مرحله بذر، شروع به پرورش و رویاندن کرد. همچنین با استفاده از روش تولید گیاه از طریق کشت بافتی می توان احتمال وجود گیاه ناخواسته در گلخانه را به حداقل رساند هرچند که این روش به نسبت کشت معمولی پر هزینه تر است.
در مرحله بعدی برای از بین بردن ارگانیسم های نامطلوب ساکن در خاک، می توان خاک را با گرما یا مواد شیمیایی پاکسازی کرد البته ممکن است پاکسازی حرارتی، بعضی ارگان های مفید در خاک را از بین ببرد یا مواد آلی خاک را اکسید کند. به خاطر سپردن این نکته ضروری ست که نباید گیاهان خارج از گلخانه را، قبل از شروع فصل زمستان در داخل گلخانه، کنار محصولات گلخانه ای قرار داد چرا که می توانند آفات را به محصولات گلخانه منتقل کنند. همچنین درباره حضور حیوانات اهلی مانند سگ و گربه باید احتیاط کافی داشت چراکه ممکن است باعث ورود آفات به گلخانه شوند. و در نهایت بهتر است افرادی که وارد گلخانه می شوند، پیش از ورود دستهای خود را بشویند و پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند.
برای خرید اتاق رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
بیماری های گلخانه ای رایج
بیماری گیاهان گلخانه ای در واقع اختلالاتی ست که در نهایت باعث بروز علائم قابل مشاهده در گیاه می شود. منشا اکثر بیماری های گلخانه ای قارچ ها، باکتری ها، ویروس ها یا عوامل غیر زنده محیطی هستند. می توان بیماری های گلخانه ای را به دوسته تقسیم کرد:
• بیماری های انگلی یا واگیردار: که عوامل ایجاد کننده آنها موجودات زنده هستند و قابل انتقال از گیاه بیمار به گیاه سالم می باشند.
• بیماری های فیزیولوژیک یا غیر انگلی: عوامل غیر زنده محیطی باعث ایجاد این بیماری ها می شوند و به هیچ وجه منتقل نمی شوند.
بیماری های گلخانه ای قارچی
هاگ ها با حرکت هوا یا جاری شدن درون آب ها پخش می شوند و به آسانی باعث منتقل شدن بیماری های قارچی می شوند. تصفیه کردن آب می تواند این هاگ ها را از بین ببرد بنابراین به جای استفاده از آب رودخانه ها یا مخازن تصفیه نشده، با استفاده از آبی که مرحله تصفیه را گذرانده می توان احتمال پخش شدن هاگ ها را به حداقل رساند.
اکثر هاگ های قارچی موجود در هوا، برای جوانه زدن به آب روی برگ و یا رطوبت بسیار زیاد نیاز دارند بنابراین با کنترل رطوبت گلخانه و نبودن آب روی برگ گیاهان مشکلی درباره بیماری های قارچی وجود ندارد. البته در فصل های گرم از بین بردن تمام هاگ های موجود در هوا غیر ممکن است و بهترین راه حل مداخله در رشد و نمو هاگ ها در داخل گلخانه است. برخی بیماری های گلخانه ای با منشا قارچی عبارتند از:
• بیماری سفیدک داخلی یا خارجی
• بیماری ریزوکتونیا
• پوسیدگی سیاه ریشه فومموپسیسی و ماکروفومینا
• بیماری لکه موجی
برای خرید لامپ رشد گیاه می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
بیماری های گلخانه ای باکتریایی
بیماری هایی که منشا باکتریایی دارند کمتر از بیماری های قارچی هستند. باکتری ها غالبا از طریق تماس پخش می شوند یعنی باکتری سوار مواد گیاهی و یا شاید هم افراد یا حیوانات خانگی می شود و از این طریق به محصولات گلخانه ای وارد می شود. باکتری ها معمولا از طریق منافذ گیاه مانند عدسک ها، روزنه ها و یا محل زخم وارد گیاه می شوند و هوای مرطوب و بارانی باعث افزایش رشد آنها می شود. علائم بیماریهای باکتریایی گلخانه ای عبارتند از:
• پژمردگی آوند
• ایجاد گال یا غده روی گیاه
• پوسیدگی نرم
• لکه روی برگ با هاله زرد رنگ
• انحنای شپرد در انتهای ساقه گیاه
برای درمان و کنترل بیماری های باکتریایی معمولا باید تلفیقی از اقدامات کنترلی انجام شود، این اقدامات معمولا شامل:
• استفاده از نشا و بذر سالم و مقاوم
• ضدعفونی کردن خاک با موادی مانند کلروپیکرین
• استفاده از آنتی بیوتیک ها
بیماری های گلخانه ای ویروسی
مضرترین نوع بیماری که ممکن است در گلخانه ها شیوع پیدا کند، بیماری هاییست که منشا ویروسی دارند، چراکه ویروس پس از ورود به گیاه، با آن رشد می کند و افزایش می یابد. از علائم بیماری های با منشا ویروس، دو رنگ شدن سطح برگ و همچنین زرد رنگ و شفاف شدن رگبرگ ها می باشد. روش های انتقال ویروس در گلخانه ها به سه دسته تقسیم می شود:
• انتقال از طریق تماس مثل ساییده شدن گیاه بیمار به گیاه سالم
• انتقال ز طریق وسایل آلوده مثل قیچی باغبانی یا دست باغبان
• انتقال از طریق حشراتی که دهان مکنده دارند و کنه ها
از مهم ترین بیماری های ویروسی، موزائیک توتون، موزائیک خیار، پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی و زردی رگبرگ خیار را می توان نام برد.
دیدگاه خود را بنویسید