باغداران باید با بیماری های گیاهی و نحوه درمان آنها آشنایی داشته باشند. شانکر یکی از بیماری های درختان میوه است که می تواند باعث خشکی و سوختگی گیاه شود. برای آشنایی بیشتر با علائم بیماری گیاهی شانکر و راه های درمان شانکر در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
بیماری گیاهی شانکر چیست؟
شانکر نوعی بیماری باکتریایی است که درختان میوه و گیاهان بوته ای را درگیر می کند. معمولا فصل های پاییز و زمستان بیشترین میزان شیوع شانکر را در باغات میوه و مرکبات شاهد هستیم. این بیماری با نام های بلاست جوانه، بلاست شکوفه و خشکی باکتریایی سرشاخه نیز شناخته می شود.
معمولا بعد از حمله دیگر عوامل بیماری زا مانند آفات یا قارچ ها، زمانی که گیاه مشغول مبارزه با عامل دیگر است باکتری شانکر از فرصت استفاده کرده و به درخت حمله می کند.
شانکر ماده صمغ مانندی به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است که روی بخش آسیب دیده درخت را می پوشاند و گاهی ممکن است بد بو باشد.
عوامل بروز بیماری شانکر
همانطور که پیشتر گفتیم بیماری گیاهی شانکر معمولا در زمان هایی به درختان حمله می کند که گیاه از قبل دچار آسیب دیدگی شده باشد، این آسیب ها را می توان به طور کلی به دو دسته تقسیم نمود:
1. آسیب هایی که در اثر تنش و استرس به درخت وارد شده است. مثلا شوک ناشی از جابهجایی درخت، تغییرات ناگهانی دما، کم آبی و یا طوفان شدید و غرقابی شدن درخت.
2. آسیب و صدمه ای که به بدنه درخت وارد می شود، این آسیب ممکن است در اثر حمله حیوانات، هرس، بروز غوامل بیماری زای قارچی و حمله حشرات و آفات ایجاد شود.
فرایند بروز بیماری به این شکل است که بعد از حمله عامل بیماری زا سیستم آوندی گیاه آسیب می بیند و مسدود می شود، در نتیجه آب رسانی دچار اختلال شده و گیاه خشک می شود. در این زمان است که شانکر به قسمت آسیب دیده حمله می کند.
نشانه های بیماری گیاهی شانکر
اولین نشانه های ابتلای درخت به بیماری شانکر در برگ ها مشخص می شود. برگ های جدید به شکل پراکنده رشد می کنند، به علاوه برگ های جدید که بعد از حمله بیماری رشد می کنند، کوچکتر از برگ های قدیمی هستند.
رنگ برگ ها سبز کم رنگ رو به زرد و حتی قهوه ای خواهد بود. شکل ظاهری آنها نیز دارای پیچ خوردگی و سوراخ است.
در صورتی که برای درمان و از بین رفتن شانکر اقدامی صورت نگیرد، بیماری ظرف چند ماه گسترش یافته و شاخه ها و تنه درخت را در برمی گیرد. البته ممکن است بعضی از قسمت های آلوده لایه صمغی نداشته باشند بلکه صرفا بوی ترشیدگی بدهند و ظاهرشان فرو رفته باشد.
پیشگیری از بروز بیماری شانکر
از بین بردن بیماری شانکر ممکن است هزینه های زیادی را به باغدار تحمیل کند، به همین دلیل بهتر آن است که باغدار از بروز بیماری پیشگیری کند. برای پیشگیری به نکاتی که در ادامه به آن اشاره می کنیم، توجه داشته باشید:
1. همانطور که گفتیم یکی از عوامل ایجاد بیماری، هرس درخت است. برای همین بهتر است هرس بعد از فصول سرد انجام شود و علاوه بر آن مکان هرس با رنگ های مخصوص رنگ شود تا از ورود شانکر به زخم جلوگیری کند.
2. نصب بادشکن در اطراف باغ می تواند در جلوگیری از انتشار باکتری شانکر موثر باشد.
3. باغدار باید در فواصل منظم با استفاده از سم های ضد قارچ و باکتری اقدام به سمپاشی نماید.
4. استفاده بیش از اندازه از کودهای نیتروژن موجب رشد شاخه های جوان و نرم خواهد شد که این شاخه ها می توانند بستری برای بروز بیماری باشند.
برای خرید قارچ کش مانکوزب 80 درصد می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
درمان بیماری گیاهی شانکر
در گذشته گفته می شد که راهی برای درمان کامل بیماری شانکر وجود ندارد، زیرا کشاورز تنها می توانست لایه های سطحی بیماری را از بین ببرد و باکتری های بیماری زا در لایه های درونی درخت باقی می ماند.
اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و تولید سموم موثرتر می توان به طور کامل بیماری گیاهی شانکر را درمان نمود. باغدار برای درمان باید ابتدا قسمت های آلوده را قطع کرده و دور از سایر درختان باغ بسوزاند. در مرحله بعدی باغدار باید از سموم مناسب و ضدباکتری جهت سم پاشی استفاده نماید.
بهتر است سم پاشی طی سه مرحله در فصل پاییز هنگام ریزش برگ ها، زمان بروز برآمدگی و ورم در جوانه ها و هنگام ریزش گلبرگ ها و رشد جوانه های میوه انجام شود.
نتیجه گیری
بیماری گیاهی شانکر از جمله بیماری های جدی برای درختان میوه است که در صورت عدم اقدام به موقع برای درمان باعث از بین رفتن محصولات میوه، کوتاه شدن عمر درخت و در نهایت خشک شدن کامل درختان میوه خواهد شد. در این مقاله سعی کردیم شما را با راه های درمان بیماری شانکر آشنا کنیم.
اگر درباره نحوه سمپاشی به درختان میوه سوالی داشتید می توانید با مشاورین سایت تهران گرولایت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را بنویسید