آشنایی با انواع کود NPK نقش مهمی در انتخاب بهترین کود برای گیاهان دارد. کودهای NPK از رایج ترین و پرطرفدارترین کودهای شیمیایی هستند که می توانند بسیاری از نیازهای گیاهان را در مراحل مختلف رشد تامین نمایند. برای آشنایی با انواع کود NPK و ویژگی های آنها در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
کود NPK چیست؟
نیتروژن، فسفر و پتاسیم سه عنصر درشت مغذی هستند که گیاهان برای ادامه بقا و رشد به آن نیازمند می باشند. کودهایی که حاوی این عناصر باشند، با نام کودهای NPK شناخته می شوند. این حروف در واقع حرف ابتدایی سه عنصر است. N برای نیتروژن، P برای فسفر و K نشان دهنده پتاسیم است. درصد وجود این عناصر در کود، با سه عدد نمایش داده شده است. به طور مثال عبارت NPK 12-12-36 یعنی این کود حاوی 12 درصد نیتروژن، 12 درصد فسفر و 36 درصد پتاسیم می باشد.
برای خرید کود می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
تاثیر کود NPK بر گیاهان
همانطور که گفته شد کودهای NPK حاوی سه عنصر اصلی هستند، در ادامه قصد داریم تاثیر این سه عنصر بر گیاهان را بررسی نماییم.
تاثیر نیتروژن در رشد گیاه: نیتروژن می تواند فرایند فتوسنتز را بهبود بخشیده و رشد شاخه ها و برگ های گیاهان را تسریع کند. همچنین نیتروژن یا ازت می تواند ریشه زایی و جوانه زنی را تقویت کند.
تاثیر فسفر در رشد گیاهان: فسفر مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی، آفات و بیماری ها را بالا می برد و فرایند ریشه زایی را نیز تسریع می کند. همچنین فسفر اثر چشمگیری در افزایش شکوفه زنی و گلدهی گیاهان دارد.
تاثیر پتاسیم در رشد گیاهان: پتاسیم پروتئین مورد نیاز گیاه را تامین کرده و کیفیت گل و محصول را بالا می برد. پتاسیم نیز مانند فسفر نقش موثری در جلوگیری از ابتلا گیاه به آفات و بیماری ها دارد. همچنین عنصر پتاسیم در درختان میوه باعث بزرگ شدن اندازه میوه ها می شود.
علت تفاوت میزان عناصر در انواع کود NPK
دلیل تفاوت میزان عناصر نیتروژن، فسفرو پتاسیم در کودهای مختلف این است که گیاه در هر مرحله و دوره ای از رشد نیازهای متفاوتی دارد. به طور مثال در مراحل اولیه یعنی مرحله کاشت نیاز گیاهان به نیتروژن بیش از سایر عناصر است بنابراین در ترکیبی استفاده می شود که حاوی نیتروژن بیشتری باشد. در مراحل داشت و برداشت نیز به ترتیب فسفر و پتاسیم بیشترین نقش را ایفا می نمایند. علت ترتیب حروف در کودهای NPK نیز همین امر است.
انواع کودهای NPK
تا اینجا فهمیدیم که کود NPK چیست. حالا زمان آشنایی با انواع کود NKP فرا رسیده است. در نظر داشته باشید که کودهای NPK علاوه بر سه عنصر اصلی حاوی ریز مغذی هایی مانند مس، روی و آهن نیز هستند. در ادامه ضمن معرفی این کودها، شما را با کاربرد هرکدام از انواع کود NPK آشنا می نماییم.
کود NPK 20-20-20
این کود یکی از کودهای کامل است که می تواند تمام نیازهای گیاه را تامین کند. این کود می تواند رشد گیاه را تحریک کند، به همین دلیل از آن برای تقویت شاخه ها و رشد برگ ها استفاده می شود. کود NPK 20-20-20 به شکل گرانول های آبی رنگ تولید و به بازار عرضه می شود.
کود NPK 12-12-36
میزان پتاسیم در این کود بیشتر از نیتروژن و فسفر است. به همین دلیل کاربرد اصلی این مدل افزایش گلدهی و بالا بردن مقاومت گیاه در برابر بیماری ها و آفات است. از کود NPK12-12-36 می توان در دوره گلدهی و برای گیاهان زینتی و گل هایی مانند رز و ارکیده استفاده شود.
کود NPK 18-18-18
این مدل یکی از بهترین کودها برای گیاهان زینتی است و بهترین زمان استفاده از آن در مرحله رشد رویشی است. کودهای NPK 18-18-18 به صورت پودرهایی بدون بو به بازار عرضه می شود.
کود NPK 3-11-38
در این کود میزان نیتروژن پایین و درصد پتاسیم بالا می باشد و همین امر باعث می شود که گزینه ای مناسب برای گیاهان خانواده کاکتوس و ساکولنت ها باشد. پتاسیم بالای این کود از زرد شدن برگ ها جلوگیری می کند. کاربرد دیگر این کود در گلخانه هایی است که کشت هیدروپونیک انجام می دهند.
کود NPK 4-5-40
اگر شما دارای درختان میوه هستید، این کود بهترین انتخاب برای افزایش کیفیت و اندازه میوه ها می باشد. همچنین کود NPK 4-5-40 نقش موثری در بزرگ شدن گل ها و جلوگیری از ریزش شکوفه ها ایفا می کند.
کود NPK 19-6-20
این مدل از کودهای NPK برای انواع گیاهان اعم از حبوبات، مرکبات، گیاهان گلدار و صیفی جات قابل استفاده است. همچنین یکی از اصلی ترین کاربردهای این کود برای گیاهان آپارتمانی و فصلی است.
کود NPK 10-52-10
این ترکیب از کودهای NPK از محبوب ترین کودها در میان پرورش دهندگان گل و گیاه است. از مزایای این کود می توان به تقویت ریشه زنی، بهبود رشد ساقه، تقویت ریشه ها و جلوگیری از زرد شدن برگ ها اشاره کرد. کود NPK 10-52-10 به صورت پودر تولید شده و در بسته بندی های آلومینیومی به بازار عرضه می شود.
کود NPK 20-5-10
همانطور که مشاهده می کنید درصد نیتروژن در این کود بیشتر از فسفر و پتاسیم است. درصد ترکیبات این کود موجب می شود یکی از بهترین انتخاب ها برای درختچه ها، گیاهان گلدانی با برگ های سبز و بونسای باشد.
کود NPK 15-50-5
فسفر یکی از اصلی ترین عناصر برای رشد سبزیجات است. از همین رو کود مدنظر به خاطر میزان بالای فسفر یک انتخاب ایده آل برای کاشت و پرورش انواع سبزیجات است. این کود برای تقویت ریشه زنی گیاه و افزایش فعالیت متابولیکی گیاه و به صورت محلول پاشی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای خرید کود کامل آلمندو Almendo NPK می توانید از فروشگاه تهران گرولایت اقدام به خرید نمایید.
طریقه مصرف کودهای NPK
کودهای NPK به صورت پودر تولید می شوند و برای استفاده از آنها کافی است که این پودرها را با مقدار مناسبی از آب ترکیب کرده و از طریق آبیاری یا محلول پاشی کود را در اختیار گیاه قرار دهید. میزان آب مورد نیاز برای ساخت محلول کود و طریقه مصرف آن روی بسته بندی هر کود نوشته شده است. دقت کنید که کاملا از دستورالعمل روی بسته پیروی نمایید.
سخن پایانی
همانطور که ابتدای مقاله گفتیم در این مطلب تلاش شد تا ضمن آشنایی با انواع کود NPK شما را با کاربرد هرکدام از انواع این کود آشنا کنیم. یکی از مهم ترین نکات برای خرید کود مراجعه به فروشگاه های معتبر است. فروشگاه تهران گرولایت به عنوان یکی از معتبرترین مراکز فروش کود، آماده فروش انواع کود NPK به پرورش دهنگان گل و گیاه است.
برای کسب اطلاعات بیشتر فروشگاه تهران گرولایت مطالعه مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
دیدگاه خود را بنویسید